Всичко, което трябва да знаете за смученето на палеца и биберона


На каква възраст детето вече е голямо, за да си смуче палеца? Кога трябва да кажете "не" на биберона? Ако и вие си задавате тези въпроси, прочетете тази статия, за да разберете кое е най-доброто за вашето дете.

Смукателният рефлекс
Смукателният рефлекс е много важен за бебетата, защото от това зависи тяхното оцеляване. Помага им инстинктивно да търсят храна (кърма) веднага след раждането.
Смукателният рефлекс се задейства когато в устата на бебето се постави пръст, женска гърда или шише и се приложи лек натиск върху небцето. Всичко това стимулира този рефлекс и сукането може да бъде доста силно и бързо.
Желанието на бебетата да сучат е много силно и те се опитват да го правят под различна форма. Като сучат пръст, ръка или всичко, което могат да достигнат. Това не винаги е причинено от глад, просто сукането успокоява бебетата и прави по-лесно свикването с новата заобикаляща ги среда. 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
Смукателният рефлекс започва да изчезва когато детето достигне възраст от около 6 месеца, но желанието му да смуче нещо не може да изчезне толкова лесно. Дали смуче пръста на майка си или своя, то с течение на времето това се превръща в истинско удоволствие за детето. То измисля алтернативни методи, с които да си достави същото удоволствие, след като го отбият от гърдата. То започва да смуче своите пръсти или разбира се, биберон. 
Бебетата имат нужда да смучат пръста си или биберон когато са уморени, отегчени или имат нужда от утеха. Така те се утешават или се приспиват. "Смученето за комфорт" се различава от етапа на развитие, в който бебетата слагат всичко в устата си. Всички те минават през този период очаквано и по този начин опознават устната си кухина, което спомага за развитието на речта им в по-късен етап и затова около 5-6 месец те започват да поставят всичко в устата си, което е част от усвояване и на координационните им умения. 
www.childrensmd.org
Смучене на пръста
Смученето на пръста при най-малките е един естествен навик, към който привикват около 75% от бебетата в някакъв момент. Според учените бебетата, които смучат пръста си няколко месеца след раждането вероятно са правили това и в утробата на майка си. Проучванията доказват, че те могат да засмучат около 15-та седмица от бременността. Дори понякога новородените имат "мехур от смучене" при раждането си. Обикновено желанието за смучене на палеца намалява около 6-я месец, но много деца продължават да го правят и след това, за да се успокоят когато се чувстват гладни, когато се страхуват или сънят им е неспокоен. 
В редките случаи, в които детето продължава да смуче палеца си след 5-годишната си възраст, има наличие на емоционален проблем или прекалена тревожност. 
Педиатрите твърдят, че по принцип това не е нито лош навик, нито признак на слабост, а по-скоро е метод за адаптация. Тенденцията за смучене на пръста намалява след като детето започне да се храни с твърда храна и обикновено спира при навършване на годинка. Този навик не е признак за тревожност, защото не се наблюдават никакви странични ефекти, ако детето си смуче пръста до една година. 


Кога смученето на пръста може да се превърне в проблем?
Въпреки, че обикновено навика със смученето на пръста отшумява след първата година без чужда намеса има някои деца, които вместо да спират постепенно да смучат пръста си, те започват да го правят все по -интензивно, което може да се сметне за проблем. Има деца, при които това продължава до предучилищна възраст и то процентът никак не е малък- 30. Обикновено причината за това е стрес или силно притеснение. 

Проблемът може да включва следното: 
--Болки в пръстите. Обикновено смученето на пръста може да предизвика болки и освен това не е никак лесно за кожата. Когато пръстът стои дълго време в устата между влагата на езика и налягането на зъбите, пръстите могат да се напукат и да започнат да кървят. Дори има случи, в които нокътят се сраства с кожата. 
--Зъбите и речта. Дългосрочното смучене на палеца може да окаже негативно влияние върху зъбите и речта на детето. Интензивността на смученето може да определи степента на увреждане. Обикновено резултатът е изтласкани напред зъби и неправилна захапка, защото формата на челюстта се променя. Може да се развие фъфлене отново поради изместване на зъбите. Колкото по-дълго продължава смученето на пръста, толкова по-вероятно е да се наложи медицинска намеса. 
--Присмиване. По-големите деца, които си смучат пръста могат да станат обект на присмех от страна на своите връстници. Те могат да ги дразнят, унижават и да ги наричат с вече обидното за тях "бебе". Това може да наруши социалното развитие на детето, особено в първите години в училище. 
Зайче утешител за гушкане- www.grobag.bg
Техники, с които да се справите с проблема
Децата, които не могат да спрат да смучат пръста си до една година, обикновено го правят между втората и четвъртата. Това не е проблем. Но ако това продължи по-дълго е време да приложите няколко техники, които да помогнат на детето да спре. На първо време недейте да му се карате и го оставете то само да реши да спре навика си. Подкрепата и насърчаването от страна на родителите е важно, но не и натискът. Ако и така не се получи ето какво да направите: 
--Насърчавайте детето като го прегръщате, хвалите го и му показвате, че правите нещо добро като се опитвате да го откажете от навика му. 
--Опитвайте се да разсейвате детето с играчка или с прегръдка, за да го отклоните от смученето.
--Опитайте се да не бъдете гневни. Ако детето усети агресия, това може още повече да го насърчи да смуче пръста си. 
--Награждавайте го когато видите прогрес. Екскурзия или играчка в зависимост от постижението може още повече да мотивира малчуганът.
--Използвайте различни напомняния, които да показват на детето, че не трябва да смуче пръста си. 
www.blog.toysrus.co.uk
Любителите на биберон
Бибероните също са изключителни любимци на бебетата. И докато те имат почти същата функция като на пръста, да действат като отговор на смукателния рефлекс в началото и след това като утешител, то те имат и способността да намалят риска от Синдрома на внезапната детска смърт. Това е доказано след проучване, проведено през 2012 година. Но както биберонът има предимства, така има и своите недостатъци. 
--Влияе върху кърменето ако бъде даден прекалено рано. 
--Възможно е да повлияе и на съня, защото бебето свързва биберона със заспиването, а все пак в един момент родителите ще трябва да откажат детето от биберона. 
--Бебето не може да прецени кога да спре да използва биберона, докато това може да се случи с палеца
--Бибероните изискват много грижа
--Могат да причинят раздразнение на кожата около устата
--Могат да повлияят на зъбите


Как по-лесно да се справите със зависимостта
Има много малко случаи, в които бебето само се отказва от биберон. Няма специални техники, които да помогнат освен упоритост и търпение. 
--Изберете подходящо време за това, недейте да го правите в стресов за детето период, като тръгването на детска градина или нов член в семейството. 
--Започнете да махате биберона внимателно докато детето спи. 
--Спрете да купувате нови биберони. 
--Заменете биберона с някакъв друг утешител. Награждавайте детето при успех. 
Утешители Peppa- www.Reia.bg


Източник: www.kidspot.com.au




Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"