Майчини въпроси: Нощното хранене


Ето няколко съвета за нощното кърмене и безопасността на съня на кърмачетата. 

Прочетете още: От колко часа сън има нужда вашето бебе

Нощното кърмене
Тъй като кърмата се усвоява много бързо от организма на бебетата, те се събуждат много често през нощта, за да сучат. Въпреки, че по този начин се разстройва както сънят на бебето, така и вашият, нощните кърмения в първите седмици и месеци са от съществено значение за бебето, защото поне до този момент не съществува наистина 100 процентов заместител на кърмата. В началото вероятно вашето дете ще спи много близо до вас, така че ще ви бъде удобно да го кърмите, независимо дали сте в легнало положение или използвате възглавница за кърмене. Не се притеснявайте ако детето ви задреме по време на храненето. Много родители споделят едно легло с бебето, а за това има редица спорове полезно ли е или не. Ако вие смятате, че бебето ви се чувства добре по този начин и сънят му е спокоен, значи няма причина да се притеснявате. Това е много личен избор, защото някои родители го смятат за неприемливо, а за други това е най-доброто за новороденото.
Общоприетото мнение е, че ако бебето и родителите споделят едно легло, то има опасност от "Синдрома на внезапната детска смърт". Но всъщност ако се замислим ще се сетим, че все още няма доказани от учените причинители на този синдром, така че спането в общо легло не може да се окачестви като такъв на 100%. Затова пък има мнения, че когато бебето спи с майка си, то нощните будения за кърмене са по-малко стресиращи за съня и на двете страни.
Възглавница за кърмене Babilonia-www.Reia.bg
Предпазни мерки за нощното хранене
Задължително слагайте бебето да спи по гръб и избягвайте меките възглавници. Запомнете, че не можете да накарате бебето да заспи насила, създадайте такива условия, при които то да иска да спи. Трябва да се изградят едни навици за здравословен сън и да умеете да приспивате детето дори през нощта, когато то се буди, за да суче. В случая с нощното ставане за храна не е добре да изграждате навици като оставяте бебето да "се наплаче" и да заспи, защото по този начин можете да създадете лошо отношение към съня, дори повече- по този начин бебетата се научават, че не могат да разчитат на родителите си през нощта, а пък родителите губят чувствителността си към сигналите, които бебето им дава.

Прочетете още: Кога бебето научава разликата между ден и нощ?

Не се настройвайте предварително за това колко често ще ви се налага да ставате нощем, за да кърмите. Просто бъдете реалисти и се примирете, че това ще се случва често в зависимост от бебето. Някои бебета се будят много, но пък други спят по 5 часа непробудно. Не трябва да забравяте, че щом бебето ви се буди нощем то се развива. Пълният му потенциал не включва само растежа, включва и физическото, емоционалното и интелектуалното развитие. Според специалисти не добре развитите бебета са били не достатъчно хранени през нощта. Контактът с бебето е много важен и има майки, които с нетърпение чакат нощните ставания, за да са близо до новороденото и да развиват връзката майка-бебе.

Столче за кола- Renolux Stream- www.sophiegiraffe.bg
Давайте на детето да суче често през деня. Независимо дали то е гладно или не, то има нужда да суче, защото това го успокоява. Освен това бебетата са толкова заети да изучават света, че е твърде вероятно да забравят, че трябва да ядат и да наваксват през нощта. Това е характерно за бебетата, които са над 6 месеца.
Гледайте да нахраните бебето, точно преди вие да си легнете, за да не се налага да ставате, точно когато сте заспали. Ако новороденото спи преди да си легнете, то можете да го събудите, за да напълните стомахчето му. Също така е добре да смените и пелената, за да може бебето да заспи спокойно веднага след като се нахрани.
Използвайте различни техники за сън докато не откриете тази, която най-много пасва на вашето бебе. Обстановката може да се променя в различните етапи от живота на детето. Някои спят по-добре гушнати до мама, но пък други предпочитат леглото си. Просто пробвайте, играйте си с осветлението в стаята, променяйте посоката на сън, както и мястото. Накрая ще откриете кое е най-добро за вас и новороденото.
Спални чували Grobag- www.gorbag.bg

Източник: www.familyeducation.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"