Майчини въпроси: Дишането на бебето


Странно ли ви е, че много често ви се иска да проверите дали бебето ви диша?
Не се притеснявайте, не сте сами в това, всички майки го правят. Проверявайте дишането на бебето си толкова пъти, колкото искате. Ако то е родено преждевременно или има хронично белодробно заболяване е добре дишането му да се следи поне известно време. Но дори и бебето ви да няма никакъв проблем не се притеснявайте да го проверявате. Нищо не губите, а напротив, успокоявате се. 


Задължително трябва да имате предвид, че бебетата имат различни фази на сън. Понякога могат да спят дълбоко и непробудно, но друг път сънят им е шумен и неспокоен. Вашето ниво на комфорт като родител ще расте с опита, но това не означава, че трябва да престанете вечер да ходите до стаята на детето, за да се уверите, че дишането му е наред. 
Слингове Babylonia-www.Reia.bg
Как да спрете да се притеснявате толкова много и да се страхувате от "Синдром на внезапната детска смърт"?

Това, което до някаква степен може да успокои страховете ви е, че "Синдромът на внезапната детска смърт" е много рядко срещано явление. За жалост то няма как да се предотврати, но има опасност от него през първите 6 месеца. Стане ли детето на 1 годинка вероятността напълно изчезва. 
Въпреки, че има много теории, никой не е достигнал до извода какво точно причинява този синдром и как може да се избегне. За щастие през последните години честотата на смърт заради "Синдром на внезапната детска смърт" е намаляла драстично и са идентифицирани някои фактори, които е добре да бъдат следвани от родителите.
www.kidspot.com.au

1. За да предпазите бебето си от "Синдром на внезапната детска смърт" задължително го слагайте да спи по гръб и ако вие или друг член от семейството ви пушите се съобразете и не го правете при бебето. 
2. Не използвайте въглавници за бебешкия сън. Комисията по безопасност на продуктите, Администрацията по храните и лекарствата и Американската академия по педиатрия са категорични, че те не помагат да по-добър бебешки сън, а по-скоро представляват опасност от задушаване. 
3. Добре е да заведете детето на лекар, за да се уверите, че с дишането му всичко е наред. Това ще ви помогне да бъдете по-сигурни, че няма опасност от "Синдром на внезапната смърт".
Гумени ботуши Penny Scallan- www.Reia.bg
Как да разберете, че бебето ви е спряло да диша и какво трябва да направите?
В повечето случаи все още нерегулираните навици на бебето за дишането не са нещо, за което трябва да се тревожите. Докато спят бебетата често могат да правят това, което се нарича "периодично дишане". В началото дишат бързо и учестено, след това дишането става по-дълбоко, после се забавя и става повърхностно и накрая спира за около 15 секунди. Този цикъл се повтаря. 
Това е често срещано явление, особено при преждевременно родените деца. С времето бебето ще развива по-зрял модел на дишане, който ще се характеризира със случайни въздишки през първите няколко месеца. 
Това, което не е обичайно е ръцете и краката на бебето да се леко синкави. Ако устните, езикът и тялото стават с ясно изразен син цвят, това значи, че бебето ви е в опасност. 
Ако се притеснявате, че бебето ви не диша или просто искате да се успокоите докоснете го леко и вижте дали то ще ви отговори. Ако не го направи разтрийте гърба му енергично или го потупайте по крачетата. Ако не продължава да реагира може да има апнея, което значи, че веднага трябва да извикате лекар. 
Около 1 на 100 от бебетата имат т. нар. "животозастрашаващо събитие", което е най-страшното нещо за родителите. 
Обадете се на спешна помощ веднага ако видите, че бебето ви проявява някои от следните симптоми: 
--спира да диша за 20 секунди или повече
--става отпуснато или сковано
--задушава се и не реагира


Децата, които има "животозастрашаващо събитие" задължително трябва да бъдат заведени на лекар, за да се разбере причината за случилото се. Може би ще ви бъде препоръчан удар, с който да следите дишането на бебето си у дома. 
Софи тениска и туту пола- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.babycenter.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"