Детето иска да се храни само

На около едногодишна възраст бебетата навлизат във фазата “да го направя сам” и желаят да се хранят сами с лъжица.
Повечето родители смятат, че е много по-лесно те да хранят бебето, отколкото да го оставят само  със собствените му прибори за храна. 
Тук е необходим компромис. Трик, който можем да  използваме, когато детето настоява да се храни само, е да свършим работата заедно. Родителят държи лъжицата с храна и когато бебето хваща лъжицата, майката или баща продължава да я държи и помага на бебето да направлява лъжицата  до устата си. 
Възползвайте се от желанието на бебето да ви имитира на този етап. Когато то вижда, че използвате лъжица правилно, бебето е по-вероятно да иска да ви копира. 
Сега е моментът да приготвите на бебето по-гъста храна, която няма да се разлива от лъжицата и бебето има по-голям шанс да я постави в устата си. 

Храненето с вилица също е забавно в тази възраст. Дайте на бебето безопасна пластмасова вилица със здрави, заоблени зъби и няколко кубчета плодове (пъпешът е страхотна идея). След малко практика малкия ловец всъщност ще успее да вкара по-голямата част от “улова” в устата си. 
Сега, когато бебето ви е придобило вкус към нови храни и е развило нови умения за хранене, и двамата сте готови да преминете към предизвикателството на храненето на малкото дете.
Жокер: Използвайте  тестени изделия
Поставете купичка със спагети или  тестени изделия върху таблата на бебето, отпуснете се и се насладете на шоуто. За да сведете до минимум проблемите с алергиите, започнете с оризовите тестени изделия преди да въведете пшеницата. 
Изчакайте до около една година преди да добавите доматен сос, тъй като доматите са един от най-разпространените алергени.

източник: https://www.askdrsears.com
снимков материал: http://birthwithoutfearblog.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment