Съперничество и ревност между децата в семейството

Може би най-изтънчената форма на ревност е ревността между децата в семейството. 
Ревнивото дете не може да избяга от постоянното присъствие на брат си или сестра си, който/която изглежда по-добре, по-уравновесен е или по-умен, или който получава повече внимание. Завистта, между децата в семейството, може да бъде разяждаща и да навреди на братската връзка между тях.

Тази ревност е напълно нормална, но родителите могат да налеят масло в огъня, като използват неправилен език или методи на възпитание. Когато непрекъснато съветвате сина си да бъде "по-скоро като сестра си", едва ли поощрявате духа на добрите взаимоотношения между брат и сестра. 
Вместо това, казвате на детето си, като сравнявате децата си, че единият от тях е "по-добър".
Когато става въпрос за братя и сестри, подчертайте силните страни на всяко от децата си и спрете негативното говорене помежду им, веднага щом го чуете. Също така, полагайте максимални усилия, да отделите еднакво внимание на вашите деца. Ако едното ви дете отделя много време за бейзболни мачове, направете график за същия период от време, за интересите на другото ви дете - дори ако това означава, да четете книга заедно или да посетите изложба заедно като семейство.
Не забравяйте, че ваша отговорност е да се радвате на различията на децата си. 
Показвайте и затвърждавайте уникалността на всяко от децата ви, за да не изглежда така, сякаш имате любимо. Някои родители се дразнят, когато едно от децата им е много по-различна личност от тях самите. Ако вие сте един от тях, предизвикайте себе си да научите повече за това дете и да намерите нещо, с което да се забавлявате заедно - шансовете му да ви научи на нови неща са огромни.

източник: https://www.moneycrashers.com/
снимков материал:  http://www.multiplemayhemmamma.com


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment