Защита на бебешките очи от ултравиолетовата соларна радиация от Константина Куфалион, офталмолог и президент на Гръцката асоциация за вътреочни импланти и рефрактивна хирургия



Ултравиолетовата (UV) радиация от слънчевата светлина се свързва с много офталмологични проблеми, като катаракта и дегенерация на макулата.  Изследователи казват, че колкото по-дълго сте изложени на вредните слънчеви ултравиолетови лъчи, толкова e по-голям рискът от нарушения и проблеми с очите и от болести, които застрашават зрението.
Според проучвания през живота на човек половината от излагането на ултравиолетова радиация се случва до 18 годишна възраст, защото като деца ние прекарваме повече време на вън. При децата лещата на окото е по-тънка и позволява повече ултравиолетови лъчи да проникнат в окото, които оставят сериозни последици върху ретината. Тези фактори  правят носенето на слънчеви очила, които блокират UV радиацията, много важно за всички деца и бебета, когато са навън. От възраст 6-12 месеца, когато бебетата могат да бъдат излагани на слънце, може да започнат да носят очила.
www.Reia.bg
Роговицата блокира повечето UVB лъчи, които влизат в окото, но прекомерното излагане на UVB може да причини сериозно и болезнено „Слънчево изгаряне“ на роговицата, наречено фотокератит. Oкуражавайте децата си да носят слънчеви очила дори в облачно време, защото  UV лъчите преминават през облаците.
Детските слънчеви очила трябва да предпазват 100% както от типа UVA, така и UVB радиацията.  Качеството да абсорбира ултравиолетовата радиация е нещо съвсем различно от цвета на лещата. Също важен момент е очилата да пасват добре, за да осигурят максимална защита.
www.Reia.bg
И по-точно препоръчително е да:
Имат нечупливи лещи със 100% защита. За най-добри се смятат поликарбонатните, те са 10 пъти по-здрави от пластмасата, осигуряват 100% UV защита и имат маркировка CE.
Лека рамка с максимално пасване на лицето.  Слагането на очила на тази възраст е изключително критично и трудно за постигане. Ние избрахме продукти, които следват анатомията на лицето на бебето и не оставят открита околоочната зона с мека пластмасова рамка, която не се чупи. Може да ги разгледате тук: www.Reia.bg
Рамките се отварят над 90 градуса. Това осигурява правилно поставяне на рамката и намалява риска от падане и счупване на очилата когато децата тичат или играят интензивно.
За по-добра защита е хубаво децата да носят шапка с широка периферия заедно с очилата когато са дълго време на вън. Според изследвания шапка, която прави сянка на очите и лицето може да намали проникването на половината UV радиация.


                                                                От: Константина Куфалас, Хирургичен Офталмолог и президент на Гръцката асоциация  за вътреочни импланти и рефрактивна хирургия.
www.Reia.bg
               
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment