Научете историята на Мадона и ще я обикнете още повече


Мадона е икона от толкова дълго време, че просто няма как да я приемем за даденост, независимо, че това се случва твърде често. 
С 13 албума и с огромно количество сингли и видеоклипове, тя е господар на сцената вече 3 десетилетия. В топ 8 на най-продаваните музиканти на всички времена тя е единствената жена. Може би е първата жена- изпълнител, която има контрол над всеки един аспект от артистичната си същност, като по този начин проправя пътя на освободените женски образи. 
За Мадона трябва да се говори по същия начин, по който се обсъждат Бийтълс и Елвис, защото тя се бори за да изгради кариерата си, за да е това, което е днес. Певицата обаче, не забравя дните, в които е била сервитьорка и е живяла в малък апартамент в Ню Йорк. Всъщност тя заслужава да бъде уважавана като легенда. 
Активна гимнастика Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
"Like a virgin". Преди да стане само Мадона, тя е Мадона Луис Вероника Чиконе, родена в предградията на Детройт, трето дете на Силвио Тони Чиконе и Мадона Фортин. Майка й умира от рак на гърдата когато Мадона е само на 5 години. Това травмира бъдещата дива, дори в някои нейни интервюта тя твърди, че смъртта на майка й е нещо, с което тя никога не се примирява и не е съгласна да приеме. "Разхождаш се с голяма дупка вътре в себе си, с чувство на празнота и копнеж". 
Мадона получава само шестици в училище и е член на мажоретния състав. Като най-голямото момиче в католическото семейство с 8 деца, тя трябва да поеме част от домакинските задължения след като майка й си отива от този свят. В свое интервю тя казва: "Виждах себе си като Пепеляшка". 
Баща й държи всички в семейството да ходят на уроци по музика. След като прекарва няколко месеца в изучаване на пиано младото момиче успява да убеди баща си, че е по-добре да замени тези уроци с балет. Мадона успява да се отърси от загубата на майка си чрез танците. Когато е в гимназията тя става част от отбора на балетната академия в Рочестър Адамс, в Мичиган. Треньорът й Кристофър Флин проявява интерес към нея и й помага да обогати себе си като я води на концерти, в художествени галерии, както и в различни гей-клубове в Детройт. 
В тези гей-клубове Мадона се чувства наистина свободна. "В училище винаги се чувствах като някакъв неудачник. Не бях като другите момичета и те ме смятаха за странна. Просто не си пасвахме. Чувствах се неадекватно сред тях- казва тя- и изведнъж когато попаднах в гей-клуб получих съвсем ново усещане за себе си. Вече не се чувствах зле от това, което съм." 
Ï love New York". Мадона постъпва с Мичиганския университет, където получава стипендия, заради отличните си постижения в танците. В последствие обаче, въздействието на Кристофър Флин й оказва още по-голямо влияние и Мадона се мести в Ню Йорк за един семестър. Ходи на уроци по модерен балет при легендата Марта Греъм. 
"Ню Йорк е повече от това, което си мислех, че ще бъде"- казва тя пред Харпърс Базар- "През първата година бяха завлчена на покрива на сградата, в която живея с опрян нож в гърба, в друг случай ми опираха пистолет в главата, апартаментът ми беше ограбен три пъти, а аз дори не разбрах защо при положение, че нямах нищо ценно. Първия път ми бяха взели радиото."
Мадона е работила различни работи, за да може да си плаща наема. Била е сервитьорка, била е танцьорка, представяла е себе си гола в класове по изкуства. "Карах художниците да мислят за мен само и единствено като форми, които те да се опитват да уловят с техните моливи"- казва певицата. "Бях упорита, настървена за оцеляване. Но беше трудно, бях сама и трябваше всеки ден да се усмихвам и да си казвам, че ще успея, за да мога да продължа напред. 
Пепа-приятели за комфорт- www.Reia.bg
"Music". Мадона продължава с танците, но всъщност гласът й е това, което кара хората да извъртат глави след нея. "Хората ме чуваха да пея и ми казваха- Хей, гласът ти не е зле"- спомня си Мадона. Пред CNN тя казва: "Искам да кажа, че никога не съм се обучавала за певица и никога не съм искала да бъда певица." 
Мадона обаче, не пропуска възможността, която гласът й и предлага. След участието си като танцьор в турнето на френската диско звезда Патрик Ернандес, младата девойка решава да остави танците и да се отдаде на музиката. Първо се присъединява към рок банда, но през 1980г. формира няколко свои собствени като "Брекфаст клъб" и "Еми" и дори пише сама няколко песни, с които става известна в нюйоркските клубове. 
Мадона подписва договор със Сайър Рекърдс и първото демо, което записва е "Ain't no big deal", написано специално за нея от нейния  сътрудник Стивън Брей. Неговото продуцентство обаче, е отложени и първият хит на Мадона е "Everybody", продуциран от Марк Коминс. Той пуска музиката на Мадона в клуба, в който работи като DJ и казва, че публиката меко казано е полудяла. В началото музиката е била насочена към любителите на R&B стила и затова всички са смятали, че Мадона е тъмнокожа. Лицето й не се появява на обложката на сингъла с идеята да не се загуби тъмнокожата публика. През 1983г. е издаден и първият й албум носещ и нейното име. Третият сингъл от албума "Holiday" веднага влиза в топ 20. От тук започва и нейната успешна кариера. Тя успява да прокара нови художествени граници във възприятията на хората и същевременно е голямо предизвикателство за аудиторията. Тя е тази, която казва "чукане" по националната телевизия, експериментира с еротична и религиозна хореография и пристъпва всички сексуални табута, за които можем да се сетим. 
Поведението на певицата се счита за скандално, още повече през 80-те. И въпреки това много тийнейджъри ревностно подражават на идола си като носят скъсани тениски, къси поли, кецове, дантелени сутиени и дори си слагат изкуствена бенка над горната устна. 
Това е нещо, което превица прави и до днес. Тя има за цел да промени възрастовата дискриминация, която стереотипите налагат. "По принцип когато жените достигнат определена възраст приемат, че не е позволено да се държат по определен начин, но аз не спазвам правилата и никога няма да започна да го правя"- споделя певицата пред списание "Rolling stone"- така, че ако аз трябва да съм жената, която отваря вратата на жените и им показва, че могат да изглеждат секси без значение дали са на 50 или 60 години, така както е било когато са били на 20, добре, нека да бъде така." 
Личният живот на певицата също е много богат на преживявания. Младата Мадона има 11 аборта във времето, в което е била танцьорка и е стартирала своята музикална кариера. В годините след това Мадона не крие, че тези решения не са били лесни, но в крайна сметка е било нужно да си задава въпроса "Дали съм в този момент от живота си, когато мога да отделя много време, за да бъда толкова добър родител, колкото желая да бъда?" През 1996г. ражда първото си дете- Лурдес от актьора Карлос Леон, с който малко преди да разбере, че е бременна се разделя. Въпреки всичко те остават приятели. 
През 1992г поп иконата издава своята книга "Секс"и казва: "Това беше моят личен бунт срещу баща ми, срещу начина, по който бях отгледана, срещу културата, срещу обществото, срещу всичко!" 
Мадона е тази, която през всичките години от своето творчество успява да предизвика реакции от всякакъв тип. Тя е мразена, тя е обожавана, тя е игнорирана, тя е обсъждана. Тя е просто Мадона. 
Подаръчен сет в чанта-Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.mic.com
Снимков материал Tumblr
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"