На чаша чай с йога инструктора Ирена Танчева


Благоевград е снежен. Зимата е тук, но въпреки това слънцето се прокрадва през облаците и успява да донесе сякаш пролетно настроение. С колегата Любима отиваме да изпием по един чай с йога инструктора Ирена Танчева и да си поговорим за йогата за бременни дами и за ползите от нея. Намираме я на нейното работно място- фитнес клуб BeautyLife Fitness and Wellness- Благоевград. Нейният син Кристиан, който е на 5 години, също е там и ни посреща с усмивка. Ирена ни прави по един чай, Любима наглася фотоапарата, а Криси ни черпи по едно парче шоколад, за да ни е по-сладък живота. И така разговорът започва...

1. Защо избра йогата и как реши да станеш инструктор?
Ами то всъщност беше много странно стечение на обстоятелствата. Още когато бях много малка наистина исках да се занимава с йога, но не беше толкова достъпно, нямаше толкова информация, а да не говорим, че достъпът до интернет беше съвсем не като сега. В последствие, когато забременях и малко преди това вече имаше повече информация, като книги и различни други четива, които ме тласнаха натам. Но не тогава започнах да се занимавам професионално. През цялата ми бременност четях  книги за йога за бременни и т.н. и постепенно се случи така, че при нас дойде един йога инструктор, една дама, която ми даде тласък да се занимавам с йога. Тя е сръбкиня и заедно с нея, постепенно започнахме да практикуваме заедно.

2. Това се случва докато си бременна?
www.beautylife.bg
Това се случи малко след като родих. Всъщност тази жена ми отвори вратите за йогата и така вече 5 години.

3. А от колко време си инструктор?
От 5 години.

4. Всички знаем, че има много ползи от йогата, но какви са ползите от практикуването й по време на бременността?
Самото дишане по време на йога е много важно, защото по време на самото раждане жена, която се е занимавала с йога може да контролира контракциите си, вдишванията и издишванията и по този начин раждането се случва по-лесно.

4. Може ли пренаталната йога да се комбинира с други спортове и упражнения?
Докато жената е бременна може да ходи и на фитнес, може да се занимава с какъвто спорт реши, стига да не натоварва корема и да бъде съпроводена естествено от човек, който разбира и знае ползите и съответно недостатъците от избрания спорт, към който жената се е насочила.

5. Кое е идеалното време за йога практика? Сутрин, вечер?
Не, няма никакви значение, въпросът е бременната жена да се чувства тонизирана, да не е отпаднала, да няма някакви неразположения, които да я карат да се чувства дискомфортно.

6. Но ако например една жена е бременна и лятото практикува йога не е ли по-добре да бъде сутрин когато все още е по-хладно?
Йогата трябва да се практикува в помещение, в което температурата да е благоприятна за организма. И това се отнася за всички видове физическа активност.
Спални чували Grobag- www.grobag.bg
7. Знаем, че йогата се свързва с духа, със същността на човека, дори по някакъв начин с религията. Какво е твоето мнение по въпроса, може ли всеки да практикува йога?
Всеки човек може да практикува йога стига да не се изпада в крайности. Аз съм на принципа, че йогата не е религия. Аз съм вярваща, имам си своите собствени убеждения, но при йогата е много важно да се концентираш по-скоро върху своето собствено духовно израстване, поне по мое лично мнение. Да се занимаваш с йога не означава, че ти спираш да бъдеш християнин или каквато религия си приел, точно защото този спорт изгражда същността на човек и помага да опознаем себе си.

8. В такъв случай какво ще кажеш на хората, които казват: "Йогата не е за мен". Какво би ги посъветвала?
Йогата може да бъде достатъчно активна и достатъчно натоварваща с асаните, които се правят. Това разбира се, зависи от течението към което сме се насочили. Има много различни видове течения йога. Дали ще бъде класическа Хатха йога, дали Ащанга- там упражненията са по-натоварващи.

9. Какво всъщност е йога течението, което е подходящо за бременни жени? Какви са упражненията?
Ами по-скоро Хатха йогата е за бременни и то пак говорим за асани, които са подходящи точно за бременни. Асани, благодарение на които се заздравяват бедрата, седалищната област, заздравява се кръста, за да може когато коремчето на бременната расте да има по-голяма опора.

www.bautylife.bg
10. С други думи по този начин жената се подготвя за предстоящото раждане?
Да, а и в йогата жената се научава да контролира дишането си, това е един от най-важните уроци, които след това помагат при раждането, защото в йогата се диша с коремчето.

11. В последно време стана много честа практика поставянето на уреди за тренировки по парковете, за да могат хората свободно и безплатно да се упражняват. Също така все повече започват опитите за йога практика у дома. Какво мислиш ти по този въпрос? Това не е ли нож с две остриета, особено за бременните жени?
За бременните жени да! По-скоро зависи от това дали човек се е занимавал с йога преди това, защото аз не мога да отрека тези клипчета, които вървят в интернет. Все пак има видеозаписи, които са специализирани за бременни. Те наистина се правят с инструктор, който не е до теб, но все пак контролира цялата тренировка. От гледна точка на упражненията, които се показват, като се спрем разбира се, на тези за бременни жени, те са много по-леки.

12. Имам предвид, че когато аз например съм бременна и съм тук, при теб, ти виждаш дали изпълнявам асаните правилно, докато когато съм у дома нямам човек, който да ме контролира...
Да, да, точно това е причината йогата за бременни у дома да е малко като нож с две остриета, тъй като човек трябва да има инструктор, който да контролира цялата практика, за да може да не се получат нито неразположения, нито контузии, особено когато една жена е бременна, трябва да се внимава да не се стига до фатални последствия.

13. Истина ли е, че в миналото с йога практика са се занимавали предимно мъжете, а сега е обратното и ако да, защо е така и каква е причината все по-често бременни жени да се обръщат към този тип физическа активност?
Да, това е истина! Може би е така защото в миналото мъжете са правили всичко, задачата на жените е била да си седят вкъщи и да гледат децата. Най-вероятно по тази причина йога течението е било част само от живота на мъжете. Другото, което е важно да отбележа е, че идеята за йога практиката всъщност е измислена от мъже.
Неразливаща чаша Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
14. С други думи патриархатът си изиграва ролята?
Да, абсолютно си изиграва сериозно ролята и да, след като започна все по-често да се говори за ползите от йогата по време на бременност и по време на самото раждане може би все повече дами се обръщат към този вид занимания.

15. До тук говорихме само за плюсовете, но има ли опасност йогата да повлияе зле на бременността?
Да, минуси винаги има. Когато йогата се практикува без съпровод от инструктор, когато се правят неща, които са твърдо непрепоръчителни за бременните, йогата може да повлияе негативно. Има например, асани, които могат да предизвикат контракции и със сигурност не трябва да се практикуват.

www.beautylife.bg
16. В такъв случай от кой месец е препоръчително да се практикува пренатална йога?
Жените могат да започнат йога практика и преди забременяването, тък като има асани, които спомагат за по-лесното зачеване. Иначе може да се започне йога още през първия триместър, като всичко трябва да се изпълнява с повишено внимание докато плода закрепне.

17. Предполагам, че е хубаво предварително жената да се консултира със своя лекар?
Абсолютно да, но пак казвам, ако човек е бил активен спортист до сега не е нужно да спира да се занимава със своя спорт, просто трябва да го прави с по-умерени темпове. Има жени, които казват "Край, аз съм бременна и преставам да спортувам". Това не трябва да се случва защото в крайна сметка бременните жени не са болни.
18. Трябва ли йогата за бременни да бъде придружена от определен режим на хранене, за да бъде максимално полезна?
Хубаво е да се спазва режим на хранене, защото има много храни, които предизвикват контракции, има много чайове, които не трябва да се пият от бременните. Има много неща, с които всяка жена е хубаво да се запознае когато дойде моментът. Вече е достъпна достатъчно литература, за да се знае с какво трябва и не трябва да се хранят бременните жени. Благодарение на всички тези фактори жената е по-силна и се възстановява по-бързо след раждането.

19. Какво би казала на нашите читатели за йогата, какви съвети би има дала като майка, която практикува йога?
Ами има една фраза, която знаем от едно време, "спортът е здраве" и определено е така. Мога да им кажа да се занимават с това, което ги кара да се чувстват добре независимо дали ще бъде йога или друг спорт, който са си избрали. Въпросът е да го правят защото го усещат и им идва отвътре.

Много благодаря за интервюто!
И аз благодаря!
Слингове Babylonia- www.Reia.bg

Интервю: Слава Георгиева

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"