Психология на връзката майка-син


В психологията връзката майка-син е дълбоко проучвана и анализирана, тъй като още през 440г. пр. Хр. Софокъл пише за цар Едип, един човек, който убива баща си и спи с майка си. Повечето модерни психоаналитици не проявяват особен интерес към този сценарии, но Зигмунд Фройд развива теорията за Едиповия комплекс, според който момчетата на възраст 3-5 години изпитват влечение към техните майки и искат техния баща да се махне от картината, за да могат да заемат неговата роля. Повече хора пренебрегват теорията на Фройд, смятайки я за нерелевантна, но пък се ръководят от много други фактори в отношенията майка-син. 

1. Връзката майка-син
Проучване на Университета в Рединг от 2010г. разкрива, че децата, особено момчетата, които нямат силна връзка с майките си по-често имат поведенчески проблеми. Според Кейт Ломбади, автор на "Митовете за майката и синът" колкото по-близо държим синовете си до нас, толкова по-силни стават те. Момчетата, на които липсва майчината ласка в най-ранна детска възраст растат враждебни, агресивни и разрушителни. Тези, които имат силна връзка с майките си са защитени от риска да изградят престъпно поведение. 
www.bigscreensmallwords.blogspot.bg
2. Теория за привързаността
Приложената теория твърди, че момчетата, които имат силна връзка с техните майки се чувстват подкрепени и утешавани винаги, но тези, които са отхвърляни и не има е обръщано достатъчно внимание в ранна детска възраст определено са склонни към развиване на поведенчески проблеми. Анализът на доктор Паско Феарон от Факултета по психология към Университета в Рединг потвърждава, че Теорията за привързаността е валидна след проведени 60 проучвания, в които участват около 6000 деца. 
Сбруя за стол Gro- www.grobag.bg
3. Прекалената близост с майката
Много хора смятат, че прекалената загриженост от страна на майката към нейния син може да доведе до изграждането на един разглезен човек. Пеги Дресклер, психолог и автор на книгата "Повишаване на мъжествеността в мъжете" твърди, че ако може едно момиче да бъдете "принцесата на татко", тогава защо не може да има такава връзка и между майката и сина. Според нея идеята, че момчето става "мамино детенце" е само мит. Майката трябва да бъде "безопасно пристанище" за сина си, но в същото време момчетата трябва да търсят и своята независимост. Тя подчертава, че всъщност майчината любов никога не може да навреди. 
www.valentinesdaysms.in
4. Добрата комуникация
Майките, които са близки с техните синове успяват да възпитат у тях способността да изразяват своите чувства по-лесно, което е предпоставка за по-добро социализиране. Ако докато расте момчето между него и майката има взаимно уважение и любов, то тогава е по-вероятно синът да се държи по същия начин във взаимоотношенията му с хората. Тази основа може да доведе до един наистина успешен брак и като цяло живот. 
Прибори за хранене Софи жирафчето- www.Reia.bg



Източник:oureverydaylife.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"