Защо децата обичат да се въртят в кръг?


Въртенето в кръг или играта на "хеликоптер" е много често срещано явление при децата. Малчуганите се въртят навсякъде и прекарват времето си по страхотен и забавен начин опитвайки се да станат след падане. Трябва много внимателно да наблюдавате детето когато се върти и да следите неговата дезориентация след това, защото тя може да бъде знак за сериозен проблем. Въпреки това обаче, обикновено децата истински се забавляват. 

Баланс
Опитайте и вие. Въртенето в кръг помага за контрол на баланса. За малките деца, които току-що са се научили да тичат и да скачат, въртенето в кръг е следващата логична стъпка в изучаването на контрола върху тяхното тяло. За малките, да бъдат в състояние на баланс след като са се въртели е умение, което възрастните могат да оценят само от разстояние. Децата обичат да овладяват различни неща и балансирането е едно от тях. След като веднъж са открили, че въртенето в кръг им носи щастие, те ще продължават да го правят, докато не има стане скучно или не открият ново забавление. 
Сет от 3 яйца за балансиране Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
Фокус
Въртенето в кръг е част и от друго предизвикателство за децата- фокусирането. Да успеят да се фокусират след като дълго време за се въртели е наистина трудно. Падането за тях е забавно и те обичат след като паднат да седят, да гледат как света около тях се върти и да се смеят. След като си възвърнат контрола са готови отново да се въртят в кръг. Колкото по-често го практикуват, толкова по-бързо успяват да се научат да контролират тялото си и да се фокусират. 
www.highlightskids.com
Забава
Въртенето в кръг е почти като возене на въртележка или люлеене на люлка. Всичко от което се нуждае детето е малко пространство и майка му, която няма нищо против да наблюдава и същевременно да е склонна да се примири с някоя и друга счупена вещ. По този начин децата могат да се забавляват часове наред. 

Образователни кубчета Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
Аутизъм
Колкото и забавно да е въртенето в кръг, то всъщност може да е признак за сериозен проблем, като например аутизъм. Всички деца обичат да се въртят в кръг, но прекаленото въртене, придружено с клатене на тялото и махане с ръце, може да бъде признак за аутизъм, а за такива деца това действа успокояващо. Те искат непрекъснато да повтарят емоцията, която получават въртейки се. Ако забелязвате някои от тези признаци е добре да се посъветвате със специалист, който да прецени състоянието на детето. 
Матраче за игра- Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.oureverydaylife.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"