4 начина да направите трудните разговори с децата по-лесни


Направете трудните, но важни разговори по-лесни с тези 4 стъпки.

Отскоро вашият син ви казва, че остава у свой приятел след училище. Когато един ден той не се връща у дома за вечеря, вие решавате да позвъните в дома на момчето, с което той твърди, че прекарва своето време. С изненада научавате, че това не е истина. Майката на въпросното момче ви казва, че и нейният син не прекарва следобедите у дома. 
Вашата дъщеря рязко понижава оценките си в училище, а когато вие я питате каква е причината, тя не дава никакво обяснение. 
Когато погледнете в телефона на своето дете разбирате, че то гледа неподходящи снимки и сайтове. 
Това са само някои ситуации, често срещани проблеми, за които е много трудно да се разговаря с децата, особено когато са в пубертет. Колкото и да се опитвате да обяснявате на детето кое е правилно и кое не и как трябва да взимат правилни решения, все още има моменти, в които те правят лош избор. В следващите редове ние от Happy mama ще ви дадем няколко съвета, благодарение на които разговорите ще бъдат по-спокойно и ползотворни. 

1. Направете план на това, което искате да обсъдите
Хубаво е преди да говорите с детето на каквато и да е тема първо да си изготвите простичък план, защото иначе разговорът може да бъде доста труден и дори тежък и за двама ви. Разбира се, това не би могло да се случи ако отрицателната ситуация дойде внезапно. Но ако все пак имате намерение да говорите с детето когато се прибере от училище, например, по-добре планирайте, за да можете да изразите своите мисли, ценности и емоции по-ясно. 
След като вече знаете по каква тема ще разговаряте накратко нахвърляйте това, което искате да кажете, включете и другия родител в дискусията. Хубаво е когато той е на вашето мнение, за да можете да докажете позицията си, затова планирането тук отново помага. Преди детето ви да се върне трябва внимателно да сте обсъдили с партньора си защитаваната теза, за да може и двамата да сте наясно с промените, които вероятно ще възникнат след разговора с детето. 
www.huffingtonpost.com
2. Дайте възможност и на детето да планира
Недейте да хващате детето неподготвено, защото това може да предизвика неговата гневна реакция, а ако то предварително знае, че искате да поговорите с него вероятността да реагира спокойно е по-голяма. Когато предупредите детето си, че искате да дискутирате определен проблем, то също ще има възможност да обмисли какво да каже и как да защити своята позиция, а няма да реагира първично. Според различни специалисти за много деца насрочването на разговор е по-продуктивен начин за насърчаване към дискусия, отколкото просто да го изненадате като седнете в една стая лице в лице и започнете с опитите за провеждане на разговор. Просто трябва да направите всичко възможно детето ви да се почувства комфортно когато се налага обсъждане на даден проблем. 
Gro Egg Термометър- www.grobag.bg
3. Премахване на всичко, което може да отвлича вниманието
Когато имате план да водите сериозен разговор със своето дете е добре да премахнете всички вещи, които могат да отвличат вашето и неговото внимание. Благодарение на новите технологии, които са част от нашето ежедневие, ние постоянно следим социалните мрежи и изпращаме съобщения на приятели, което прави почти невъзможно провеждането на сериозен разговор без да бъдете прекъснати от телефона. Ако вие прекъснете разговора, за да говорите по телефона детето може да се почувства пренебрегнато, а пък ако детето прекъсне разговора, значи не смята проблема за достатъчно сериозен. Освен това е добре да сте някъде, където няма вариант някой да влезе и да ви прекъсне.
www.sheknows.com
4. Бъдете готови да изслушате и да получавате обратна връзка
Когато водите сериозен разговор с вашето дете винаги трябва да бъдете готови да отговаряте на много въпроси и същевременно да изслушвате. Дори разговорът да не бъде дълъг е хубаво да дадете възможност на детето да помисли и спокойно да изясни своята позиция. Когато децата имат това време те много често признават, че са направили грешка и не са постъпили правилно в дадена ситуация. В такива случаи те са по-склонни да приемат съветите, които им се дават. Не забравяйте да похвалите детето си, ако има нужда, и също така винаги бъдете съпричастни с неговите проблеми и уважавайте чувствата му. Само когато то се чувства достатъчно комфортно разговорът ще има положителен резултат. 

Gro-Swaddle пелени- www.grobag.bg


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"