Четенето на книжка е това, което развива речта на детето



Няма как да не сте забелязвали бърборещите деца, тези, които са изключително усмихнати и лъчезарни и предизвикват възхищение. Колкото по-малко е детето, толкова по-изненадани с те вие. Започвате да се чудите как толкова малко дете може да се изразява толкова добре и същевременно да разбира всичко, което му се говори. Всеки мечтае за такова дете, но не трябва да си мислите, че то е Божи дар. За да може един малчуган да е общителен и бъбрив на него са му четени приказки, обяснявани са му по хиляди пъти нещата и му е говорено правилно, спокойно и систематично. 

Колкото по-рано, толкова по-добре!
www.littleharvard.ie
Няма как да не сте чували твърдението, че родителите говорят на корема на майката. Наистина е факт, че след 20-та седмица бебето в утробата започва да чува звуци и съответно е много полезно вие, като негови родители, да му говорите. Четенето на приказки също е много полезно и недейте да мислите, че го правят само жени, които се надяват, че благодарение на тази практика ще родят гении. Напротив идеята е, че след като детето вече може да разпознава гласовете по свой собствен начин, то ще се чувства в безопасност когато слуша, гласа на майка си или баща си. 

След като се роди...
Когато вашето бебе се роди вие определено не трябва да спирате да му четете приказки и да му разказвате истории. Колкото и да е трудно родителството се старайте да намирате време за това. Благодарение на това вашето дете ще започне много по-бързо да съзрява, ще започне да запомня някои думички и освен това вашите гласове отново ще го карат да се чувства спокойно и в безопасност, защото ще му напомня на утробата, където се е чувствало добре. Докато е все още съвсем мъничко кърмаче можете да му четете съвсем тихо, защото вашият глас е музика за неговите уши. Освен това можете да му говорите докато го преобличате или докато го къпете, защото всичко това ще развива неговата мисъл, пространствена ориентация и памет. Има подходящи книжки, които можете да му давате да разглежда и да изучава. Гледайте да са с дебели страници, защото знаете, че децата слагат всичко в устата си, за да почешат своите венци. Ние от Happy mama предлагаме на вашето внимание "Софи жирафчето- книжка за баня"- която е много подходяща за целта, защото бебето научава как изглеждат различните животни и същевременно добива представа за концепциите малко-голямо и кръгло и плоско. Можете да научите повече за книжката тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-banya/paixnidia-mpanioy-bg/sofi-zhirafcheto-kniga-za-banyata.html. Книжките развиват фантазията на детето и му помагат да бъде по някакъв начин независимо. 

Мненията на специалисти
Редица учени се занимават с въпросите са детското съзряване и детската реч. Специалистите от Американската педиатрична академия са достигнали до заключението, че децата, на които до 1 годинка са им четени приказки, развиват много по-бързо своите емоции и започват да говорят по-рано. Речта им тече гладко, много бързо увеличават набора от думи в своя речник и могат спокойно да обяснят това, което им се върти в главите. Способността да изразяват емоциите си спомага са развитието на комуникационните им умения и също така изгражда у децата една култура на стремеж към знание. Доказан факт е, че децата възприемат най-добре новите знания преди сън, затова се препоръчва приказките да бъдат четени тогава.
www.ourpact.com
Много е важно обаче, да не забравяте да бъдете актьори докато детето слуша в захлас. Гледайте да променяте своя глас в зависимост от различните герои, защото по този начин представите на детето стават по-реални и емоциите му са повече. Съгласете се, че е несериозно гласовете на трите прасенца и на Кумчо Вълчо да се едни и същи. В стаята трябва да бъде тихо и да няма други шумни играчки, които да разсейват, защото трябва да знаете, че бебетата и малките деца могат много бързо да се разконцентрират и да загубят интерес. Ако видите, че това се случва по-добре прекратете четенето и го подновете на следващия ден. Задължително четете с много емоция, която да личи на лицето ви и произнасяйте думите правилно и ясно. Ако видите, че детето ви гледа с интерес значи се справяте отлично.  

Какви истории са подходящи за малките деца?
Много родители смятат, че няма особено значение какви са книжките, които им четат, защото смятат, че когато децата са съвсем малки "те не разбират". Това не е точно така, защото колкото по-рано започнете да четете, толкова по-бързо децата ще започнат да разпознават героите и да порастват заедно с тях. Затова е много важно с какви персонажи ще запознавате вашето дете. Не е подходящо да четете на едно бебе приказки за змейове и вещици, по-добре използвайте кратки стихове, които да са римувани и са на тема животни. Животинският свят е най-интересен за децата, затова можете освен да му четете и да го запознавате с образите. Подходящи за това са стикерите за стена, които английската марка Gro предлага за най-малките. Те едновременно създават весело настроение и са изсключително образователни. Разгледайте стикерите тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-stayata/stikeri-za-steni.html 

Колкото и да са остарели приказките за "Жаба-жабурана" и "Житената питка", все още са едни от най-подходящите за най-малките. Стремете се към това да превърнете четенето в забавление и неусетно ще усетите как вашето малко бебе се е превърнало в един умен и интересен човек. 


Слава Георгиева

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"