21 ноември- Денят на християнското семейство


Всяка година по традиция на 21 ноември Християнската църква чества празника "Въведение Богородично"- денят на християнското семейство. Според преданието това е денят, в който Богородица за пръв път е въведена в Йерусалимския храм и е посветена на Бога. 
Праведните й родители били дали обет пред Бога, че когато дъщеря им навърши 3 години, тя ще бъде посветена в тайнството на църквата. И така когато пречистата Дева навършила възрастта te събрали своите роднини и приятели. Млади девойки със свещи в ръце вървели пред Светата Отроковица, а след тях родителите водели Девата. Били посрещани в храма с песни и свещени химни, а Св. Герман, Цариградският патриарх, вкарва думи в устата на Ана: 
"Принасям на Господ моя обет, произнесен в скръб чрез моите уста. Затова събрах свещеници и сродници и им казвам: "Радвайте се с мене! Сега аз се явявам пред вас майка, довеждам дъщеря си и я предавам не на земен Цар, а на Бога, Небесния Цар!"
Разгледаийте продукта тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-razhodka/slingove-babylonia.html
Светата Дева била поставена на първото стъпало и за изненада на всички тя изкачила 15 стъпала нагоре сам самичка, без абсолютно никой да я придържа, и се спряла на последното. Посрещнал я Просвещеник Захария, благословил я и след това я въвел в храма. Нейните родители оставили даровете си за Бога и се върнали в Назарет. 
Пречистата Дева живеела при храма. Там в отделни помещения живеели още млади девойки, посветени Богу и вдовици, които служели в храма. Една такава вдовица била и пророчица Ана, която овдовяла малко след като въвели дъщеря й в храма. Майка и дъщеря живели малко време заедно, защото скоро след мъжа си и Ана починала. Пречистата Дева била възпитавана от по-възрастните благочестиви девойки. Тя усърдно се трудела, молела се редовно и обичала да чете Светото писание. 
Когато пречистата Дева навършила възрастта, в която просветените напускат храма и се връщат в света, за да се омъжат, свещениците поискали и тя да постъпи по същия начин. Но Пресветата Дева имала друго желание, което споделила с тях. Тя не искала да сключва брак, а силно желаела да посвети себе си само на Бог. Тогава свещениците, по внушение на Светия Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, който бил роднина на нейните родители. Той се превърнал в покровител на Девата и уважил обета, който тя дала пред Бога. 
"Въведение Богородично" за първи път се празнува като самостоятелен празник през 715г. Според църковния ни календар този празник попада в дните на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и духовни сили за борба със злото в себе си и във външния свят. Този ден църквата е приела за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на малката Мария в храма и напомня за родителите за техните задължения към децата им. Защото семейството е най-доброто училище, където децата могат да получат първите познания за Бога и за всички християнски добродетели. 
Започнайте се с колекцията Париж тук: www.Reia.bg
С решение на Св, Синод на Българската православна църква, от 1929г. празникът се чества като Ден на християнското семейство. Традицията повелява след като цялото семейство отиде на църква след това да се събере около масата на чаша червено вино и вкусна гозба. Така се усеща здрава връзка между всички у дома. Масата не се почиства, за да може през нощта Богородица да дойде и да си хапне. 
Според народните поверия на този ден хората гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо, ако вали сняг, то значи зимата ще е снежна, а лятото дъждовно и съответно реколтата богата. 
Ако търсите перфектния Коледен подарък елате при нас: www.sophiegiraffe.bg


Happy mama
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"