Децата се нуждаят от повече време с родителите си, а не от допълнителен език



Още в най-ранна детска възраст децата проявяват различни тенденции на поведенчески характеристики, но поради технологичното общество, в което живеем, както и заради други явления, децата вече сякаш нямат детство, те много бързо минават в света на възрастните. 
Следвайки ни в нашите пътувания, разходки, в заведенията и търговските центрове, те стават част от света на "големите", а пък ние големите от време на време изпиваме по едно кафе на пейката на детската площадка. 
Истината е, че съвременните майки не виждат децата си като малки и невинни, а по-скоро ги възприемат като умни и дори като много зрели. Клишетата като "Яж за да пораснеш" или "Мама знае най-добре" вече не могат да заблудят децата, които от 18 месечната си възраст имат изготвена програма за своето ежедневие, включваща детска градина, училище, урок по балет, урок по баскетбол или по английски. Съвременните деца вече наистина се чувстват като възрастни, не само защото имат пълен ежедневен график, но и защото в това натоварено ежедневие те попадат в различни ситуации, с които сами трябва да намерят решение и да "оцелеят". Съответно става все по-трудно на родителите да спечелят доверието на децата си и да могат свободно да разговарят с тях. Получава се една т. нар. пропаст, която е трудна за преодоляване, защото децата са свикнали да се оправят по някакъв начин без родителски надзор. 
Източник: www.one-hour-essay.essayshark.com
Колкото и странно да звучи децата вече имат такива психологически реакции, които абсолютно напомнят възрастен човек. Реагират много емоционално на проблемите в семейството и сякаш, не могат да бъдат истински тийнейджъри, но и не могат да продължат да бъдат деца, защото вече са взели своя живот в ръце и се чувстват отговорни за своето здраве, както и за семейството. Обсъждат са родителите си проблемите, сметките, плановете за уикенда и т.н. Често могат да се чуят реплики от сорта"Аз вече не съм дете", "Недейте да ме лъжете, аз мога да разбера", както и "Аз имам свой живот и своите приятели, както и вие". Различни специалисти виждат всички тези реакции като симптом на тревожност и депресия и психоматично разстройство. 

Всеки един човек иска да намери своята половинка, да създаде семейство, да има успешна кариера и да възпита добре децата си. Преди десетилетия хората са ставали родители на 20 години, докато сега тенденцията по-скоро отива към 35-40 години. Финансовото положение все повече спира семействата и те много трудно се наемат да имат поколение. Но от друга страна сякаш тези, които са станали родители съвсем млади имат повече енергия и успяват колкото и да не са готови да се научат по пътя, постепенно. 
В крайна сметка може би възрастта не е толкова важна, колкото промененото ежедневие. Животът е придобил съвсем нови правила и насоки и е напълно естествено всички да се опитваме да се съобразяваме с тях и да бъдем "в крак с времето". Технологиите са толкова напреднали, че в един момент се оказва, че децата са по-запознати с тях отколкото ние, техните родители. Вече не искат да им се четат приказки за лека нощ, а предпочитат да гледат анимации, които в много случаи се изпълнени с насилие и остър език, символ на  бързото "порастване" и агресия. От съвсем малки децата предпочитат да играят игри на телефона пред това да играят в парка. Да не говорим, че последните модели на скъпи смартфони вече са в ръцете им. Всички социални контакти вече са чрез интернет, а безгрижието и спокойствието не са на дневен ред. 

Все пак ние, родителите сме длъжни да изискваме от децата си нужното уважение и да даваме своята подкрепа. Трябва да се стремим да преоткриваме своята човечност и да помагаме на децата да изживеят детските си години по най-пълноценния начин. Можем да го постигнем, като вместо един час в киното прекараме това време в разговори и вместо един час пред телевизора, отидем заедно на разходка в парка. 
Източник: www.pixabay.com
Определено малките деца нямат такава нужда от допълнително изучаване на чужд език, а по-скоро имат нужда от време с мама и тате. Заменете лакираните нокти, фалшивите татуировки, телефона на батерии и компютъра с игри, които стимулират детското въображение и съзнание. 
Накратко преоткрийте простотата на живота, топлината на дома, безкрайните следобеди, които са характерни за отминалото поколение. Освободете децата си от една част от извънкласните им дейности и ги заменете с прекарано време с в кухнята с тях например. Направете нещо вкусно и се насладете на аромата му заедно. 
Източник: www.snaped.fns.usda.gov
Опитайте се да възпитате във вашето дете навици, които не съдържат непрекъснато доказване в къщи, в училище, в спорта и изцяло в живота. Научете го, че най-важното правило за постигане на щастието е търсенето на хармония в живота. Когато един човек е намерил своето място във света и се чувства спокоен и уверен, това значи, че е открил щастието. 

Източник: http:www.diaforetiko.gr
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"