Куклата Lammily-образът на истинската женска красота



Още от създаването си красивата кукла Барби винаги е създавала противоречиви мнения за това дали една кукла, която изгражда детските представи за красота трябва да изглежда по този начин. Дилемата идва от там, че тази кукла изгражда у малките момиченца грешни идеали и още по-грешен начин на съществуване. Мерките, които Барби има са цел на момичетата, което много често води до разстройване на съзнанието и до личностни проблеми и анорексия. 

55 години след появата на Барби се появява и нейната истинска противоположност- куклата Lammily, която е съдържа в себе си образът на истинската женска красота, с всички предимства и недостатъци. Неин създател е графичният дизайнер Николай Лам, който изготвя проект на "реалистична кукла Барби", която да покаже средностатистическата хубост на момичетата, да им докаже, че красотата не е в симетрията. Куклата е създадена на базата на средните пропорции на 19-годишни момичета. Лам представя проекта си през 2013 година и Lammily веднага предизвиква интерес. Фенове на новата "реалистична" кукла искат да се сдобият с нея, но има един проблем – тя съществува само на картинка. Лам започва да получава и-мейли от родители, които искат да се сдобият с нея. Затова той решава да започне онлайн кампания, за да може да събере пари, с които да започне производство, Стигнал до 501,000$, въпреки че целта му е била 91,000$. Парите веднага са внесени в употреба и не след дълго Lammily Doll е достъпна за купуване. Лам прави и видео, което показва разликите между реалната кукла Барби и Lammily.  Lammily, както вече споменах, е с реалните размери на едно 19 годишно момиче. Тя идва заедно с различни аксесоари, като стикери с лунички, акне, различни белези и целулит. Тези стикери не са избрани случайно, създателят Лам е избрал тези характеристики на базата на проучване за това, кое най-много притеснява една жена във външния й вид.
Създателят на Lammily изтъква, че куклата му е носи съвсем лек грим, промотира активния начин на живот, спорта и се бори с глада по света.
Lamilly e революционна кукла с реални пропорции на тялото, която доказва, че истинското е красиво. Целта на създателя на куклата е да подкрепи истинската красота на човешкото тяло и да помогне на децата, които си играят с нея, да обичат тялото и себе си такива каквито са. Реакциите на родителите на положителни, но също така Лам представя куклата на група второкласници, които толкова са я харесали, че са потвърдили, че я предпочитат пред куклата Барби. Може би голяма част от тях виждат себе си в Lamilly и това ги кара да се чувстват добре. Височината на Ламили е 28 см. Различава се от другите кукли с това, че е със съчленени колене, ръце, лакти и крака и е готова за игра. Интересно е да се отбележи, че от началото на 2015г. се предлагат дрехи за преобличане на Lammily, които приличат на дрехите на едно нормално средностатистическо момиче, не са разголени, но в същото време подчертават женствеността на не пошлостта.

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"