Френска лучена супа със сирене Грюер и чеснови хлебчета



Ако обичате нестандартните ястия и френската кухня и същевременно обичате готвенето, можете да се възползвате от предлаганата от нас рецепта за Френска лучена супа със сирене Грюер и чеснови хлебчета. 
   
Съставки: 
1/4 ч  Зехтин
1, 8 кг говеждо месо (по възможност от опашката)
сол на вкус
8 средни глави лук
4 средни моркова, обелени и нарязани на едро
2 дафинови листа
4 стръка машерка 
1 пакетче масло
Бяло вино и лимонов сок на вкус
Половин франзела, нарязана на дебели резени
2 скилидки чесън, нарязани на половина
250 гр сирене Грюер (можете да го замените със сирене Ементал)

Приготвяне:

1. Загрейте олиото във фурна с вентилатор на висока температура, след това прибавете месото (ако се налага на го правете на различни партиди, за да не се получава струпване в тенджерата). Печете докато долната част покафенее, но трябва да запомните, че месото не се обръща. Посолете обилно и прехвърлете в чиния. 

2.  Нарежете на едро две глави лук и ги сложете в тенджера заедно с целината морковите, дафиновият лист и мащерката. Намалете градусите на фурната до средно и разбърквайте от време на време, докато зеленчуците започват да омекват и да се карамелизират, което отнема около 10 мин. Върнете говеждото месо в тенджерата и изсипете вътре 8 чаши вода. Оставете ястието да се готви 2,5 - 3 часа, докато месото стане крехко. 

3. Преместете говеждото месо в друг съд, за да може да се охлади. Можете да го сложите в отделна тавичка и да му се добави малко олио и масло, както и подправки по избор и половин чаша бяло вино и можете да го запечете на фурната. 

4. Прецедете сместа в купа със ситна цедка. Трябва да получите около 10 чаши бульон, ако не успеете прибавете вода, докато не ги получите. 

5. Вземете останалите 6 глави лук, изчистете го добре и ги обелете и нарежете на тънки слайсове по дължина. Разтопете маслото във фурната с вентилатор на средна температура. Добавете лука и гответе до постигане на златистокафяв цвят- около 45 мин до 1 час. Подправете с 1 ч.л сол и черен пипер. Изсипете бавно виното, докато разбърквате и внимавате да няма залепени парченца по дъното на съда, след това изсипете и бульона и оставете сместа да къкри около 30  мин. Подправете с лимонов сок и със сол ако се налага. (Ако искате да направите по-малко количество от супата, може да не добавят всичкия бульон, а да го съхранявате в хладилника за следващо готвене). 

6. Докато бульонът изстива, загрейте фурната до 350 градуса и сложете нарязания хляб върху хартия за печене и печете до постигане на златист цвят (около 12 мин.). Стрийте чесъна по повърхността на хляба. 

7. Сложете бульона в друг съд и го затоплете на котлон със средна температура. Отрежете три слайса от сиренето, а останала част настържете. Сложете препечения хляб на повърхността на супата, сложете слайсовете кашкавал отгоре и след това разпръснете и настърганото сирене отгоре. Преместете супата във фурната и варете до постигането на златист цвят на сиренето, което ще отнеме от 3-5 мин. и задължително внимавайте ястието да не прегори. 

8. Сервирайте в отделни купички, като използвате черпак. 


Бонус: Ако искате да приготвите супата в отделни купички, можете да поставите бульона в 8 такива и след това във всяка от тях да сложите хляб и настъргано сирене. 

Софи жирафчето, също е голям фен на Френската лучена супа със сирене Грюер и чеснови хлебчета. 
Източник: www.sophiegiraffe.bg



Източник: www.cooking.nytimes.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"