Какво да правите когато вашето дете не иска да се храни



Много родители имат проблем с децата си, защото те отказват да се хранят. Въпреки че са много малки, децата могат да преценят кои храни им харесват и кои не. Често се срещат упорити деца, които не харесват почти нищо и е изключително трудно да бъдат нахранени. Понякога те ядат една и съща храна в продължение на няколко седмици, а след това категорично я отказват. Не трябва да се притеснявате, защото това поведение е типично за малките деца.
   
Какво може да се направи?
www.vidyaranya.wordpress.com
 Вашето дете се нуждае от насърчаване когато става въпрос за неговото хранене. Според педиатъра Уилиям Сиърс ежедневното хранене на децата много често зависи от самите тях. Един ден могат да приемат достатъчно храна, а на другия да не искат да хапнат нищо. Вместо да се тревожите за това, е добре да помислите какво сте давали през последната седмица, защото много родители често се изненадват от това, че храната на тяхното дете не е балансирана, а все пак трябва да има нещо, което да дава нужната енергия.
Ако вашето дете расте нормално и наддава толкова тегло, колкото е характерно за съответната възраст, значи то се храни добре и не е нужно да се тревожите, но ако все пак не сте сигурни се консултирайте с педиатъра си и го помолете да ви разясни диаграмата за растежа на вашето дете.

  • Предлагайте на детето разнообразие от здравословни храни и от време на време му позволявайте да се храни само, защото по този начин то ще се почувства независимо и сигурно в себе си.
  • Не заплашвайте детето и не се пазарете с него. Фрази от типа “Още една хапка и ще получиш бисквитка” или  “Няма да ти прочета приказка ако не изядеш всичко” превръща храненето по-скоро в борба за власт. Ако искате храненето да бъде по-лесно използвайте положителни думи и не обещавайте сладкиши за награда.
  • Хранете се заедно. Когато вашето дете вижда, че майка му и баща му, както и по-големите му братя и сестри, ако има такива, се хранят здравословно има голяма вероятност то да поиска да последва този пример.
  • Недейте да насилвате детето да приема храна, която не му харесва. Приемането на нови вкусове и текстури и свикването с тях се случва по-бавно при малките деца, затова ако сега то изплюе някаква храна, просто пробвайте да му я дадете отново след две седмици. Може да останете изненадани от реакцията и тази храна да се превърне в новият любим специалитет.
  • Не забравяйте да следите колко течност поема детето на ден, защото прекаленият прием на мляко или сок може да намали апетита. Старайте се да давате течности между храненията, но внимавайте, освен това не трябва да разрешавате прекалената консумация на сладкиши, защото те засищат детето и съответно то не приема храната, която му носи необходимите хранителни вещества, нужни за пълноценното му развитие.
    www.sophiegiraffe.bg
  • За да направите храненето приятно и забавно можете да използвате продуктите за хранене на френската марка Софи жирафчето, които са подходящи както за бебета, така и за подрастващи деца. Разгледайте ги и научете повече информация за тях тук: http://www.sophiegiraffe.bg/za-hranene-bg.html


Източник: http://www.babycenter.com/
                  http://familydoctor.org/
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"