Упражнения по време на бременността: Какво да направим, за да имаме една лека бременност




 Безопасни ли са упражненията по време на бременност?
Упражненията се превърнаха в основна част от живота на много жени. Въпреки това, много теоретични въпроси са повдигнати по отношение на безопасността на някои форми на упражнения по време на бременност. Поради физиологичните промени, свързани с бременността, както и на хемодинамичния отговор на физически упражнения, трябва да се спазват някои предпазни мерки. Лекуващият лекар трябва да направи скрининг за всякакви противопоказания за упражнения и да насърчава пациентите да избягват прекалено енергичната дейност, особено в третото тримесечие, когато повечето бременни жени имат понижена толерантност към натоварващи физически усилия. Ако решите да правите упражнения по време на вашата бременност е най-добре първо да се консултирате с вашия лекар относно това дали за вас е безопасно. Може вашето здравословно състояние да не позволява такова нещо.
www.laprensa.hn

Упражненията по време на бременност са изключително полезни, защото могат да ви накарат да се почувствате по-добре и същевременно да ви помагат да поддържате теглото си. Упражненията спомагат за намаляване и предотвратяване на дискомфорта в този период. Те също могат да ви дадат енергия, както и да повишат вашата издръжливост и сила на мускулите, което е добре за предстоящото раждане. Ако имате нормална бременност, без усложнения можете да си позволите да правите физически упражнения.

Как трябва да се започне една тренировъчна програма по време на бременност?
www.thenational.ae
След като вашият наблюдаващ лекар е сметнал, че вие можете да правите физически упражнения, трябва да започнете с такива, които не причиняват болка, недостиг на въздух или прекалена умора. След това бавно можете да увеличавате натоварването, но ако усетите, че ви идва в повече трябва да намалите активността си. Ако преди да забременеете сте спортували, по време на бременността ще ви бъде много по-лесно да стартирате упражнения, но ако не сте трябва да започнете много бавно и да внимавате.

Кои упражнения са най-подходящи по време на бременност?
www.netdoctor.co.uk
Най-добрите упражнения по време на бременност са тези, при които не се налага на тялото да поема допълнително тегло. Плуването и карането на велоаргометър са много добри варианти. Разходките и практикуването на лека аеробика също са подходящи за бременни жени. Вие, заедно с вашият лекар трябва да решите кое е най-подходящо за вашето състояние.
www.futurity.com



За какво трябва да се внимава?
По време на бременност трябва да се избягват упражнения, които могат да причинят падане или друг вид нараняване като контактни или силно енергични спортове. Дори и леки наранявания в областта на стомаха могат да бъдат сериозни когато сте бременна. След първите три месеца не се препоръчват упражнения, изискващи лежане по гръб, защото теглото на бебето може да повлияе зле на циркулацията на кръвта. Също така е добре да не стоите права прекалено дълго време.
www.pinterest.com
Когато е много горещо е добре да правите своите упражнения рано сутрин или късно вечер, за да избегнете риска от прегряване. Ако се упражнявате на закрито предварително се уверете, че помещението се проветрява добре и обмислете използването на вентилатор за да се охлаждате. Едно от най-важните неща е да пиете много течности, дори ако не се чувствате жадни и да се храните добре, защото обикновено бременността увеличава исканите от тялото калории, независимо дали правите упражнения или не.

При какви проблеми да се потърси лекар?
www.footage.framepool.com
Винаги се доверявайте на своето тяло и ако имате някои от следните симптоми веднага се свържете са наблюдаващия ви лекар.
  • Кръв или течност, идваща от вагината
  • Внезапна или тежка коремна или вагинална болка
  • Ако имате силни контракции в продължение на 30 минути, след като спрете с упражненията
  • Болка в гърдите
  • Недостиг на въздух
  • Силно главоболие, което не минава дълго време
  • Виене на свят и гадене
  • Замъгляване на зрението

Ако нямате нито един от горепосочените симптоми, а просто се чувствате отпаднала и усещате, че вашето бебе е неспокойно, препоръчваме използването на Мексиканските медальони за бременни Bola, които ще помогнат по време на вашите упражнения. Нежният звук, който мадальонът издава при движение допринася за чувството на спокойствие и комфорт както на майката, така и на бебето. Повече информация за Bola можете да откриете тук: http://www.reia.bg/za-mayki/meksikanski-bizhuta-za-bremenni-bola.html


Източник: http://familydoctor.org/
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"