Как да стимулираме сетивата на бебето



Зрение
Декорирайте стаята в ярки цветове и ярко очертани форми(кръгове, триъгълници..). Може да му пускате видеа, които стимулират зрението, но не забравяйте, че екраните са вредни за очите. Сменяйте мястото за хранене, това ще помогне да свиква да гледа от различни ъгли.
Застанете с лице към точката, в която гледа и му се усмихвайте и говорете, това помага то да се фокусира върху вас и да ви наблюдава докато се движите. Започнете да играете на игри като "Ето ме...няма ме.." - това помага за кординацията на очите. Водете го на различни места, като парка, зоопарка, мола или просто да се разходите в квартала. Когато нещо му хване окото му дайте време да го изследва добре.

Слух
Говоренето, четенето и пеенето помага на бебето да изгради своята личност и стимулира ораторските способности. Пускайте му различни звуци и мелодии. Оставете го да се наслаждава на околните звуци и му обяснявайте, кое какво е(това е звук от кола, това е птичка и т.н.). За бебета, които имат проблем със съня, включете играчка/уред, като "Бухалчето Олли", която издава успокояващи звуци, като статичен шум те наистина помагат.
www.reia.bg

Осезание
Често гушкайте вашето бебе. Докторите казват, че контактът кожа до кожа е много терапевтичен за новородени. Слинговете са перфектно средство да гушкате бебчо дълго без умора. Намажете бебето с лосион/масло след баня или му направете нежен масаж, това също успокоява. Поставяйте предмети/играчки с различна текстура върху него, като гумени играчки, от плат, плюшени, меки и твърди, гладки и грапави. Когато бебето се развие до степен, в която може да държи само му давайте играчки с различна текстура и форма.

www.reia.bg

Обоняние
Използвайте познати играчки често, защото бебетата обичат познатото. Опитвайте се да избягвате силно ароматизирани предмети и парфюми, защото това може да обърка вашето бебе, като прикрие феромоните, които вие произвеждате и са познати за него. За да стимулирате осезанието го запознайте с различни леки аромати. Казвайте му какъв е всеки аромат и така ще стимулирате и по-бързо проговаряне.

Вкус
Яжте различни храни докато кърмите. Запознайте бебето си с колкото се може повече храни след 6-тия месец. Опитвайки различни здравословни храни, това ще му даде добър старт. Разбира се, ако имате някаква алергия или екзема винаги трябва да се консултирате с доктора преди даване на нова храна. В периода когато детето слага всичко в устата, давайте му да гризка различни безопасни гризалки като "Жирафчето Софи", които ще облекчават болезнените венци и ще стимулират развитието на сетивата.
www.sophiegiraffe.bg

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment