10 грижи за бебето, които всеки нов родител трябва да усъвършенства

Колкото радост, толкова и отговорности носи едно новородено. В първите дни и месеци, неопитните родители минават през какви ли не препядствия, учейки се да се полагат грижи за новороденото си. Препядствия като липса на сън, успокояване на детето, хранене. Бъдете готови за драстични промени в ежедневието си и помнете, че първият кикот на детенцето ви, ще отнеме тежестта от всички тези услия и умора. Събрахме на едно място основните проблеми, с които всеки нов родител може да се сблъска:
1. Как да държим бебето?
Когато за пръв път ни връчат новороденото в ръце, много от нас не знаят как точно трябва да го поемат. Винаги го има страха, особено при жените, които стават майки за пръв път, че не държат това малко, крахко същество правилно. Вратът на детето е изключително крехък и е много важно когато го повдигате да придържате главичката му с ръка. Докато бебето не може само да контролира врата си, Ваше задължение е да подсигурите, че държите бебчето правилно - едната ръка под главичката, другата под ребрата му. Също така, трябва да внимавате с меките участъци от главата на новороденото. Допира до тези части, е много важно да бъдат ограничени до максимум. За да осигурите максимална защита и да накарате бебето да се чувства в безопасност, винаги го дръжте близо до гърдите си.

2. Как майките да се грижат за себе си през първите 30 дни?
Първите 30 дни са решаващи! Имайте предвид, че колкото е трудно за Вас, толкова е трудно и за бебето, което се сблъсква с реалния свят за пръв път. За това, от изключителна важност е да се грижите добре за себе си, за да можете да се грижите и за бебето си по възможно най-добрия начин.
http://www.reia.bg/za-bebeto/bebeshki-produkti-za-spane/buhalcheto-olli-na-gro-company-perfektnata-kompaniya-za-sn.html
Препоръчително за начинаещите майки е да се хранят добре и правилно, особено ако са кърмачки. Спането обикновено се превръща в проблем, за това е препоръчително да спите когато спи и бебето ви. Това ще подсигури достатъчния Ви сън.

3. Как да повиваме бебето?
Правилното повиване е ключа към спокойното бебе. Първо обърнете пелената в ромбоидна форма. Подгънете годния ъгъл надолу и поставете бебето върху пелената. Преметнете еднта страна на пелената през бебето и я поставете под ръката му. Сега вземете долният ъгъл, подгънете го над краката и го пъхнете зад раменете.
След това придърпайте останалата част от пелената през гърдите на бебето и я сложете под него. След като веднъж приключите, дръжте бебето близо до гърдите си. Така то се чувства достатъчно уютно, че да заспи по-бързо.
http://www.reia.bg/za-bebeto/peleni-za-povivane-zdravoslovni-za-stavite-groswaddle-s-dzhob-apple-of-my-eye.html
4. Как да кърмите бебето си?
Кърменето е изключително важно, особено през първите няколко дни. То може да бъде препядствие както за майката, така и за бебето. Тъй като млякото е единствения източник на храна и енергия за бебчо, трябва да овладеете правилната техника за хранене възможно най-бързо. Кърмене - колкото простичко звучи, толкова и трудно може да бъде. Майките могат да се сблъскат с доста проблеми, от сорта на малко или пълна липса на мляко, прекалено лакомо бебе или пък възпаление на гърдите.
Има много положения, в които можете да кърмите (погледнете картинката отгоре). Така че важното е да откриете начина, който е най-удобен за Вас и бебето Ви. Ако имате сънено новородено, което лесно се уморява, докато смуче и заспива, имаме съвет за вас: Гъделичкайте лекичко крачетата на бебето по време на кърменето, за да го държите будно.

5. Как да оригнем бебето и/или да му окажем първа помощ при задавяне?
Оригването е от значителна важност за бебето и комфорта му, особено през първите месеци на неговия живот.  Когато бебчето се чувства комфортно, то ще се храни и спи добре. За да оригнете бебето, трябва да го държите на гърдите си в позиция, в която брадичката му се намира удобно на рамото Ви. Не забравяйте да придържате главичката и раменете му. Сега внимателно разтривайте или потупвайте гръбчето му, докато не се оригне.
http://www.sophiegiraffe.bg/za-ptuvane/renolux-chanta-ss-sofi-zhirafcheto-bg.html
При спешен случай, в който бебето се е задавило, седнете, поставете бебето в скута си с лице към вас и главичка сочеща надолу. С 2 пръста започнете да правите леки удари по гръдния му кош - 5 пъти. След това го поставете обратно, с главичка към пода, и отново започнете с потупването или лек масаж, докато бебето започне да кашля. Не забравяйте, че бебето е крехко, а Вие не искате то да плаче или да го боли, затова не натискайте и удряйте твърде силно. Кашлянето е индикатор, че заседналата храна е освободила дихателните му пътища. 

6. Как да масажираме бебчо?
Масажите са от значителна важност за бебетата, особено за новородените. Чрез тях Вие правите костите и мускулатурата им по-силни. Първо и най-важно правило е: Не масажирайте преди или след хранене! За да направите успешен масаж на Вашето бебе, следвайте стъпките:
- Настанете бебчо удобно, върху хавлия или чаршаф, на сигурна основа, като например легло;
- Навлажнете ръцете си с бебешко олио; 
- Започнете да масажирате в следния ред: първо крачетата, последвани от ръцете, гърдите и накрая гръбчето.
Масажирането не само успокоява, но и укрепва бебето. Допълнителен бонус е връзката, която си създавате с мъничето, по време на тези ежедневни масажи..

7. Как да къпем бебето?
Всеки неопитен родител е изключително притеснен по отношение на къпането. Важно е да се отбележи, че новородените имат нужда само от къпане с чиста, влажна кърпа и топла вода, през първата седмица от живота си. Препоръчително е да изчакате, докато пъпната връв изсъхне напълно и падне сама, за да започнете с обичайното къпане.
Не забравяйте, че това е просто къпане и не е необходимо да къпете бебето ежедневно. Също така, внимавайте с температурата на водата, преди да потопите бебето в нея и никога не го оставяйте без надзор.

8. Как да накараме бебето да заспи?
Първите няколко дни са особено мъчителни, стане ли дума за спане. 
За родителите може да бъде истинска мъка, дойде ли моментът да сложат бебето да спи. Излизайки от тъмната уютна утроба, първата стъпка към това бебето да опознае непознатия, нов свят и как хората спят тук е разликата в светлината. Опитайте се да запазите стаята осветена през деня и да намалите осветеността през нощта. Това ще помогне на бебето да усети разликата между нощ и ден.

http://www.reia.bg/za-bebeto/bebeshki-produkti-za-spane/aerosleep-top-matrak-protektor-za-bezopasen-sn.html

Вашето почти спящо бебче може да Ви изглежда много сладичко, докато спи, и да Ви се иска да му говорите и го милвате, но сме длъжни да Ви кажем, че това НЕ е добра идея! По този начин може да сигнализира на детето, че сте готови да си играете с него и на свой ред да го разсъните. Друг експертен съвет е да бъдете търпеливи, докато детето напълно се обучи да спи по цяла нощ.

9. Как да сменяме памперсите?
 
Смяната на пелените не е наука за ракетите, дори и да Ви изглежда толкова сложно. Родителите обикновено са притеснени и малко се страхуват от тази задача в началото. Първото и най-важно нещо, което трябва да имате предвид, е да поставите памперса правилно, докато пъпната връв изсъхне и падне.
Никога не поставяйте пелената върху клипса на пъпната връв, а винаги под нея. Не трябва да има допълнителен натиск върху тази област!
http://www.reia.bg/za-bebeto/za-stayata/osvetitelni-tela/groegg-2-termometr-za-staya-s-usb-zahranvane.html
Има още няколко неща, които винаги трябва да имате предвид. Винаги изтривайте замърсения участък отпред - назад, особено при момиченцата, за да избегнете всякакви тип инфекции.
Бъдете сигурни, че интимните области на детето са сухи, когато поставяте нова пелена. Ако бебчето се е обринало, често проверявайте обрива и пелената, така че ако е мръсна да я смените и да не дразни обрива. Важно е да го третирате с мазила, специално предназначени за това. 
Също така избягвайте ароматизирани сапуни или пелени, докато обривът напълно изчезне.
10. Как да се обвържем с бебето?
 
Нежният ви допир до кожата е всичко, което е нужно и този навик трябва да се развие веднага след раждането на бебето. Друго важно нещо е да гледате в очите на бебето и да му говорите. Може да изглежда малко странно, че говорите с малко бебе, което дори не може да разбере какво казвате, но истината е, че този метод работи.
Тъй като в ранните си месеци, бебчето не вижда по-далеч от 30см. - доближавайте се до тях, усмивайте им се и им говорете. Пейте им приспивни песни, масажирайте ги и използвайте пълноценно времето, прекарано с вашето бебе. Връзката, създадена в тази крехка възраст, продължава вечно! Сега, когато имате тази синтезирана информация за всички важни неща, които трябва да вземете предвид, за да се грижите за бебче, не забравяйте да го споделите с приятелите и семейството си, които наскоро са станали или ще станат родители!   

Източник: brightside.me 
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment