Прекалената чистота, не е добра за бебето


От години бях обсебена от идеята, че колкото по-чист е домa ми, толкова по-здрави ще са децата ми. 
Много родители са прекарали часове в  почистване на подове, дезинфекциране на играчки и изтриване на плотове. 
Ние защитавахме новородените си бебета от домашни любимци и непознати. Настоявахме децата ни да мият ръцете си по десетки пъти на ден.
Сега ново изследване показва, че майки като мен са го правили погрешно. Всъщност, ранното излагане на алергени и бактерии може да бъде свързано с по-ниска честота на алергии и астма на по-късен етап в живота.Въпреки, че изследователите все още работят, за да превърнат своите открития в практически съвети за родителите, ето предложения, които са в разрез с традиционното мислене по отношение на правилното отглеждане на деца:

  • Нека децата ви да се цапат!
  • Не мийте прекалено често детските ръце.
  • Избягвайте антимикробни сапуни и спрейове. Повечето порязвания и одрасквания могат да се почистват с напоена със спирт кърпичка.  А телата на децата се нуждаят само от обикновен сапун и вода.
  • Бъдете много разумни в употребата на антибиотици. Повечето инфекции на ушите, възпаленото гърло и настинки не изискват антибиотици, така че с помощта на педиатъра ви, изчакайте най-малко 7-10 дни.
  • Не се страхувайте да споделяте храна и вода с детето си. Всъщност, за бебета, слюнката на родителите наистина е полезна.

Може би това проучване ще намали страховете на много родители, че децата им се цапат или са изложени на бактерии. 
Най-малкото това може да означава по-малко вина, ако нямате време да почистите банята сега, веднага!


автор  Melissa Willets 
източник и снимков материал: http://www.parenting.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment