Как да научим детето си да споделя с другите


Уважавайте притежанията на детето си

Ако детето ви смята, че дрехите му, книгите и играчките, може да бъдат изгубени или повредени, няма да иска да ги споделя. Искайте позволение преди да разрешите на сестричката му да ползва цветните му моливи и му дайте възможност да каже “не”.
Убедете се, че другите ви деца и приятелите му също уважават притежанията му. Окуражавайте ги да питат преди да ползват нещо негово и се погрижете, че не го повреждат. 
Преди да се съберат да си играят попитайте детето си дали има играчка, която предпочита да не споделя, помогнете му да намери специално място, където никой няма да я намери и ползва. 
Накарайте го да помисли с кои играчки иска да си играят с другите деца, уоки токи, конструктори, топки и т.н. Помолете приятелите му също да донесат играчки, за да не е единствения, който споделя и дава.

Бъдете добър пример

Най-успешния начин, вашето три/четири годишно дете да се научи на щедрост е да я види и усети. Споделете сладоледа си с него. Предложете му да ползва вашия шал, за да си направи наметало на супер герой. Попитайте го дали ви позволява да ползвате новата му шапка. Използвайте думата “споделям”, за да обясните какво правите, научете го, че може да споделя чувства, преживяване, случка, мнение, така както и материални неща.
И най-важното, нека види, че вие давате, приемате, правите компромиси и споделяте с другите.

източник: https://www.babycentre.co.uk
снимков материал: blog.mylearningbabyguide.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment