Защо е важна играта с кукли, не само за момиченцата


Детските кукли осигуряват много възможности за развитие на фини двигателни, когнитивни, социални умения и умения за самосъхранение у децата. 
Знаете ли?
Куклите са фантастични играчки, както за момчета така и за момичета, с тях децата научат факти за заобикалящия ги свят и за тях самите. Използването на кукли минимизира света на големите до размер, който може да се управлява от малки деца.
Децата стават общителни и разширяват кръгозора си. Предлагат се невероятни реалистични кукли, които са най-подходящи за малки деца,те приличат на истински хора.
www.reia.bg
Как помагат куклите?
Развиват речника. Играта с кукли дава възможност за практикуване на различни думи за цветове, размер, позиция, действия, чувства. Постепенно детето се научава да прави словосъчетания и изречения. По време на играта с кукли детето задава въпроси като “Какво”, “Къде”, “Кога”, така поддържа разговор. 
Куклата тренира дейности като хранене, къпане, лягане за сън, детето научава частите на тялото, дрехите, приборите за хранене.
Други умения 
www.reia.bg
  • Умения за обличане, справяне с копчета, ципове, децата се научават като го правят първо на куклата си;
  • Като храни куклата детето се научава да държи прибори за хранене като лъжици, вилици, чаши, купи;
  • Понякога е полезно да учи куклата си да ползва гърне, по този начин и самото дете ще се научи.
  • Окуражавайте детето си да си играе с книжки с куклата си, така ще се научи да разказва.Това е важно, основно умение, което ще му помогне да се научи да чете, на един по-късен етап.
  • Играта с кукла учи децата на оказване на помощ, научават се да споделят неща, да се грижат за друг.Малкото ви дете се грижи за куклата си така както родителите му биха се грижили за новородено.Куклите помагат на децата да разберат и какво не бива да правят на истинско бебе. Кое би му навредило и го наранило.
    www.reia.bg

Източник:http://playgroupwa.com.au
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment