Не позволявайте на гостите си да целуват новороденото ви дете (Не се притеснявайте да ги спрете)

За много хора целуването на бебе е естествено. Но мами, ако имате новородено, препоръчваме ви независимо дали гостите са ви близки роднини или приятели, да поддържат физически контакт с новороденото до минимум. 
Научете се от тази двойка, която изпитва болезнените последици от представянето на новороденото си пред роднини и близки:

Мариана, дъщеря на Никол и Шейн Сифрит от Айова в САЩ, e заразена с щам на херпесния вирус (HSV-1), причиняващ менингит, възпаление на тъканта, покриваща мозъка и гръбначния мозък, съобщено по новините по канал WHO-TV.
Понастоящем тя е на животоподдържаща апаратура, съобщават новинарски сайтове и лекарите все още не са сигурни дали ще оцелее. Това сериозно, животозастрашаващо положение, родителите твърдят, че е причинено от целувката на заразен човек.
Ако живее, последиците от това състояние може да са дългосрочни и водещи до инвалидност за малкото момиче.
[Ден, след написване на статията Мариана почина, на 18ти Юли, написаха WHO TV и CNN. Тя беше на 18 дни.]
Родена на 1ви Юли, родителите на Мариана забелязали, че бебето им има тревожни симптоми седмица след раждането. "Тя спря да яде и не се събуждаше, когато се опитвахме да я накараме да реагира", разказа Никол пред WHO TV. 
В деня на тяхната сватба,  на 7 юли, те съкратили празника си, за да заведат дъщеря си в болница, където научават за болестта на детето си. 
“Мариана веднага бе изпратена до интензивното отделение за новородени.Състоянието й бързо се влоши. В рамките на два часа тя престана да диша и всичките й органи започнаха да отказват” - разказва Никол.

Никол и Шейн се изследват за херпесния вирус, резултатите им са отрицателни,, така че Мариана най-вероятно е инфектирана от близък контакт с някой друг. Според Световната здравна организация (СЗО) вирусът може да се предава при допир кожа -кожа или по орален път. 
"Те я докосват, а след това тя докосва устата си с ръка", обясни майката.
При повечето възрастни щамът на херпесния вирус, заразил Мариана не причинява менингит. Мнозинството от тях дори не знаят, че са заразени, тъй като инфекцията е предимно асимптомна (не показва симптоми), според СЗО. 
Тъй като е силно заразен, това е една от причините, поради които вирусът е толкова разпространен - ​​около 3,7 милиарда души под 50-годишна възраст са инфектирани. Ако възникнат симптоми при възрастни, те се появяват като болезнени мехури около устата. Вирусът на HSV при кърмачета обаче може да бъде много тежък и да причини смърт.
“Трябва да съм силна заради нея, защото тя е все още силна”, казва майката. 
Най-добрият случай, казват лекарите на Мариана, е, че тя ще може да напусне болницата до един месец.

Но въпреки това вирусът би причинил значителни щети на здравето й, което би довело до дългосрочни последици, включително тежко увреждане и инвалидност.
Никол предупреждава родителите, “Не разрешавайте да посещават детето ви. Погрижете се гостите ви да са с измити ръце.Не позволявайте да целуват бебето ви, преди да го вземат в ръце, трябва да имат вашето разрешение.” Ваш близък или роднина може да е безсимптомен носител на херпес, без дори  той самия да знае. По добре е да вземете предпазни мерки.
Тъй като менингита може да бъде причинен от много и различни вируси и бактерии. Добра обща предпазна мярка срещу вирусния менингит е внимателното измиване на ръцете, тъй като ентеровирусите обикновено навлизат в тялото чрез пътя "ръка-уста", според Фондация за изследване на менингита в Обединеното кралство.
Ваксинирането, това е най-доброто, което един родител може да направи, за да предпази детето си.

Източници: WHO-TV, CDC, WHO, Health.NY.gov, BabyCenter, Meningitis Research Foundation
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment