Кога започват да никнат зъбките

Поникването на зъбите на бебето не става неведнъж.
Трансформирането на сладката беззъба усмивчица в уста с подредени, блестящи зъби, отнема години.
Докато стане на 3, вашето дете ще има уста пълна със зъби, която ще мие с четка самo, подготвяйки се за дългия процес, в който ще се научи да се грижи самo за себе си изцяло. (Няма да е в състояние добре да почиства устата си, поне докато не стане на 6, затова му помагайте).
Зъбите започват да се развиват още докато детето е в утробата. Докато сте бременна, бебето ви развива зъбни зародиши, основата за бебешки зъби (наричани още млечни зъби). Много рядко, бебе може да се  роди с един или два зъба или да му  порасне зъб през първите няколко седмици от живота му.
По принцип първото зъбче пораства между 4 и 7 месеца. Ако бебето ви се развива по-рано, може да видите първите бели точици (обикновено един от долните средни зъби) още, когато бебето е на 3 месеца.
Ако се развива по-късно, може да се наложи да изчакате, докато стане на една година или на по-голяма възраст.
Малко след 3та си годинка, вашето дете трябва да има пълен набор от 20 бебешки зъби.
Какви са признаците на никнене? Някои бебета  минават леко през процеса на никнене на зъби, но повечето се чувстват некомфортно.
Сред симптомите на никнене на зъби, които може да забележите са:
  • обрив на лицето;
  • подуване и чувствителност на венците;
  • раздразнителност или раздразнение;
  • желание за хапане;
  • отказване да се храни;
  • проблеми със съня.

Поникването на зъбки не причинява повишена температура, повръщане или диария. Ако бебето ви има такива или някакви други тревожни симптоми, не мислете,че е от зъбите.Обадете се на педиатъра му.
Понякога процеса на никнене на зъбите е болезнен, но можете да утешите бебето си, ако мислите, че по е притеснено.Ето някои средства, които могат да помогнат:
  • Дайте му нещо да дъвче.
  • Пробвайте гризалка за зъбки или мокра кърпа, охладена в хладилника. (Не съхранявайте гризалките във фризера, защото когато са замръзнали, те могат да станат достатъчно твърди, за да повредят венците на бебето.) 
  • Предложете му хладна храна.Облекчение се получава от ядене на студена храна, като ябълка или кисело мляко.
  • Масажи на венците му. След като измиете ръцете си, разтривайте венците му нежно, но здраво с пръста си. Този натиск може да балансира натиска, който вашето бебе чувства от никнещите зъбки.
  • Мажете го със специални болкоуспокояващи пасти и гелове.

източник: www.babycenter.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment