5 Изненадващи възпитателни методи за родители: Работят ли те?

1. Никога не казвайте думата “НЕ”
       Не мога да издържа, когато децата казват" НЕ "или" МОЯ "отново и отново.Така че никога не съм казвала тази дума на сина си. Аз се изразявах по друг начин. Той не ми каза “НЕ”, докато не стана на три!" –TarynD

        Изключване на думата "НЕ" от вашия речник може определено да е не преодолима цел, но според Tammy Gold, експерт по родителски грижи и основател на Gold Coaching за родители, това определено има заслуги - до известна степен. Трябва само да казвате не за големи неща - съветва Gold. "Добре е да кажеш" Не удряй! ", Но определено е по-добре да се изразяваме, използвайки изрази като" Ние не хапнем "или" Ние не докосваме печката "-" НЕ "не е точно в тях, но посланието, което носят има същия смисъл. " Как така? Gold  обяснява, че "НЕ!" само по себе си не означава нищо за бебето, ако не е последвано от други думи които то може да разбере. Ето защо ако просто повтаряте и казвате "НЕ!" е възможно просто бебето да почне да ви имитира в случаите, когато това не означава непременно онова, което сте имали в предвид. Ако се изпуснете и кажете "НЕ", опитайте се да продължите с обяснение, което бебето ще разбере, като: "Не се докосвайте до печката, тя е гореща!"

2.Говорете с бебето като на възрастен
     "Винаги съм се дразнела от разговори на бебешки и вместо това избрах да говоря със сина си, като че ли беше малък мъж. Мисля, че наистина му  помогна да развие речника си." –SusanS

       Ние не ви предлагаме изведнъж да започнете да обсъждате политиката и да говорите за писатели с малкото момче/момиче, но родителите, които не ползват"гугу-гуу-гага", може би имат нещо в предвид. Проучване показва, че говоренето с бебета, използвайки истински думи (дори преди да могат да отговорят), повишава мозъчното развитие и помага за изграждане  на техния речник.
       Gold казва, че не е толкова важно как говориш, важното e просто да говориш - постоянно. "Препоръчвам на хората да говорят цял ​​ден на децата си, независимо от това, какво казват," казва Gold. "Вие искате да изпълните целия си ден с говорене, независимо дали просто казвате" Сменям пелените ти ... "или" Обичам сините ти джинси ", казва Gold: Ето защо: Всичко, което става, трябва да бъде обяснено на децата, тъй като това ще им помогне да започнат да сформират техни собствени отговори на по-късен етап.Опитайте да задавате въпроси на бебе, когато то започна да показва, че иска нещо, това е чудесен начин за насърчаване на ранното говорене. "Например, ако вашето дете се опитва да достигне някакъв сок", казва Gold ", повдигнете сока по- нагоре и кажете:" Това ли искаш? "" Това ще помогне на бебето по-рано да се опита да отговори по-бързо, тъй като то ще е принудено да използва думите си, за да получи желаното.
www.sophiegiraffe.bg
3. Да  оставите бебето без памперс.
"Всички мои по-опитни приятели направиха това с децата си, така че и ние опитахме. Просто сложете едни гащички един ден, давайте на детето повече  течности и го слагайте на гърнето често!" -JenniferR

"Елиминиране на комуникацията", както е известно на родителите, привърженици на този метод, не е за слабите. Родителите, които следват този метод на гърненце от деня, в който бебето се ражда, използват  памперс само в краен случай и вместо това използват сигнали, знаци или разчитат на собствената си интуиция, за да знаят кога бебето трябва да върши физиологичните си нужди. Мисълта зад това е, че бебето (и мама и татко) ще бъде по-в унисон с естествените си нужди - и бебето ще се научи как да комуникира и да контролира, когато # 1 и # 2 пристигат.
Звучи ви твърде налудничаво? Може да не искате да го отхвърлите напълно. Gold казва, че методът може да бъде успешен за по-голямо дете или малко дете, което е готово да опита в гърненце, тъй като те действително могат да разберат процеса, който стои зад него, малко повече и можете да им обясните защо това се случва.

www.Reia.bg
4. Хапене не бебе (истинско)

"Майка ми мрази факта, че за да науча сина на сестра ми (който живее с мен) да не хапе, аз го хапех. Но след като осъзна, че го боли и че аз  ще го ухапя, ако той ме хапе, след моето хапене, той не посмя да ухапе никой повече. -TaylorW

Докато на теория изглежда, че това има смисъл - и да, вероятно дори работи в много случаи - експерти като Gold не съветват да се хапете взаимно с бебето, като най-добър план за действие. "Вие искате да моделирате посланието и вербализирате съобщението", обяснява тя. Gold препоръчва да казвате неща като "Ние не хапем; правим само хубави неща" и да изчаквате, ако поведението продължава. Ако бебето хапе в резултат на никнене на зъбки,  вместо на гняв, опитайте да кажете нещо като: "Ето играчката ти, можеш да хапеш топката, но не можеш да хапеш мама". Целта тук е да се разсее и да се пренасочи вниманието, казва Gold, за да изпратите посланието си към бебето, вместо да го обърквате, като повтаряте действието, което иначе казвате, че е лошо.


5. Да отговаряте гневно, когато детето ви говори с раздразнение

"Винаги съм спирала гневните избухвания на племенницата си, като аз самата й отговарях раздразнено. Имам няколко приятели, които правят това и работи, така че когато синът ми  порасне и някога се ядоса, ще бъда готова да му отговоря по същия гневен начин!" -DesiraeH

Този метод получи известност, след като беше включен в книгата на д-р Харви Карп и в DVD „Най-щастливото дете на блока „The Happiest Toddler on the Block“: - въпреки че все още не сме толкова сигурни, че е много популярен сред родителите. Като се има предвид епичното неудобство,което повечето родители чувстват, когато детето им се ядоса на  публично място (и фактът, че никога не сме виждали това гневно отношение на родител към детето му в магазин за хранителни стоки или мол близо до нас), ние сме готови да предположим, че повечето родители, които използват тази техника  вероятно го правят зад затворени врати. Но точно като ухапването, Gold предупреждава, че връщането на гневно отношение към детето, може просто да обърка бебето, моделирайки същото поведение, което не искате да се повтаря. И така, какво трябва да направите вместо това? Gold предлага да промените ситуацията, в която се намирате, да се опитвате да отвлечете вниманието им. Да говорите спокойно с тях, вместо да се занимавате с каквито и да било викове, които само ще нажежат градусите.



 Източник:
www.TheBump.com
www.reia.bg
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment