4 навика на възрастните, които плашат децата и ги държат будни нощом


Без да осъзнавате вие може да вредите на детето си!
Представете си, че в този момент нямате възможност да се грижите за семейството си и да защитите децата си! Чувствате се напълно безпомощни нали? Да, и това е ужасно чувство. 
Това е същото чувство, което децата изпитват когато се сблъскат с плашещи и стресови ситуации. Ние възрастните имаме опит в това да се справяме с предизвикателства, но децата не чувстват същата власт и подобен тип ситуации ги оставят безпомощни и уязвими. 
По тази причина е необходимо да променим някои наши навици, които поставят детето в трудна позиция. Ето от къде можем да започнем:

1. Пазенето на тайни
В повечето случи родителите крият много неща от децата си, за да не ги тревожат. Тази "защита" обаче, може да има обратен ефект, защото понякога децата си мислят, че тайните имат нещо общо с тях. Вярвайки, че те са виновни за даден проблем и липсата на достатъчно информация за справяне с него, може да накара децата да се притесняват излишно и това да наруши съня им. Вместо това намерете подходящ начин, за да обсъдите дадения проблем с детето си, просто не забравяйте, че комуникацията винаги е от съществено значение. 
Дъждобрани Penny Scallan- www.Reia.bg
2. Критиките към съпруга ви
Казвайки негативни неща за съпруга ви можете да нарушите връзката на детето си с него, както и да повлияете негативно върху бъдещите любовни отношения на детето си. Такива мисли и думи от ваша страна могат да го накарат да се безпокои за вашите отношения и за здравето на вашия брак. 
В днешно време разводите са често срещано явление и децата знаят какви са последиците от такава стъпка и съответно са загрижени за това, което би им се случило. Критикувайки съпруга си ще предизвикате вашето дете да постави под въпрос жизнеспособността на брака ви и последиците от евентуален развод. 

3. Напразни обещания
www.todaysparent.com
Всички сме гледали филми, в които единият родител обещава някакви неща и след това не ги изпълнява. Например на отива на футболния мач на сина си или на балетното представление на дъщеря си. Често някои бащи не присъстват на рождения ден на детето си поради служебни ангажименти. Може да смятате, че това е клише, но неспазените обещания могат истински да наранят и да разтревожат детето, защото думата на родителите е жизнено важна за децата. 
Малчуганите имат най-много доверие на своите родители и ако това доверие бъде разбито, това може да ги разтърси до основи. Ако те не могат да разчитат на майка си и баща си има опасност от опустошителни последици като например ниска самооценка и страх от изоставяне. 

4. Гледане на неподходящи предавания
Много хора си спомнят някой филм, който ги е разтърсил до основи и този спомен и чувството, което тогава са изпитали не избледнява дълго време. Искате ли вашите деца да изпитат същото чувство и същата тревога? Филми и предавания, които съдържат насилие, грубо поведение или дори сексуална ориентираност могат да наранят детето във всяка една възраст, Затова добре подбирайте това, което искате да гледате и имайте предвид, че детето ви може да не разбира всичко, но то остава в съзнанието му. 
Сет за хранене Софи жирафчето всичко в едно- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.familyshare.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"