"Аз съм на 29 години и току-що минах процедура по стерилизация, защото не искам да бъда майка"


Авторът на тази статия е Анджали Сариий, която е адвокат и блогър. През юни месец, 2016г. статията беше публикувана на страниците на Huffingtonpost, с идеята да се защити свободния избор на жените, които са решили, че не искат да имат деца. 
"Аз съм необвързана, нямам деца и преди 6 седмици, на 29 годишна възраст си направих операция, която представляваше един вид "връзване" на фалопиевите ми тръби, което значи, че никога няма да мога да имам деца. Смятам, че това е най-доброто решение, което съм взимала. 
Всъщност процесът по подготовката за тази интервенция не беше толкова физически, колкото психически. Трябваше да направя така, че да настроя положително всички мои близки. Хората около мен изглеждаха абсолютно съгласни с желанието ми да НЕ бъда майка, но когато реших, че трябва да се предпазя от това чрез медицинска намеса сякаш мнението им изведнъж се промени и настанаха смут, паника, загриженост и излишна нервност, каквито до сега не бях виждала. В крайна сметка се замислих за това, че всеки може да уважава избора на една жена да няма деца, стига да не се налага да променя тялото си за това, защото по този начин се противопоставя на природата и нейните желания. 
За да сме наясно, преди 6 седмици въобще не беше първият път, в който разговарях с лекаря по този въпрос и пожелах да направя операцията, която да потвърди решение, което е взето много по-отдавна. Отговорността за чужд човешки живот, включващ в себе си един вид себеотрицание, финансови разходи, физическо изтощение, които вървят ръка за ръка с него, е била концепция, която винаги ме е отблъсквала и малко по малко ме е довела до моето решение. 
Чувалчета за бебешки колички- www.Reia.bg
Първият път, в който направих опит за стерилизация беше когато бях на 21 години и завърших колеж. Вторият път беше точно преди да сключа брак, тогава бях на 25. Интересно беше, че ходих при двама различни лекари, и двамата мъже, ако това има някакво значение, практикуващи в Манхатън, но и двамата отказаха да извършат процедурата. Аргументите им бяха, че съм много млада и все още имам време да обмисля добре ситуацията и да си променя решението, 
Нещата, които чух не са нещо ново за мен. Тези, а и още много други аргументи, чувах през целия си съзнателен живот. Наричаха ме егоист, питаха ме какво ще се случи ако мъжът, с който искам да прекарам живота си иска да има деца, обвиняваха ме, че не знам какво искам и съм неосъзната, но най любимата ми реплика беше "Животът ти би бил непълноценен без деца". 
Ако бях чула всичко това още докато бях в съвсем незряла възраст, то може би щеше да ме доведе до онзи младежки гняв, типичен за младите бунтари и щеше да ме накара да повишавам неспокойно тон, опитвайки се да убедя всички в правотата си. Но с времето осъзнах, че всичката тази гадост, изливаща се върху мен от околните всъщност изобщо не е мой проблем, а е изцяло техен. Няма нищо по-сигурно от събуждането на неудобство и гняв у хората, защото се опитваш да защитиш теза, която е в абсолютен противовес с традиционните норми и стереотипи. Ответните реакции изобщо не могат да се разделят в групи по пол, възраст или джендър идентичности. Напротив, по-възрастни мъже, по-млади жени или пък хора с различна сексуална ориентация укоряват други хора в неща, които всъщност изобщо не им влизат в работата. 
В 2016 година, схващането, че всяка жена непременно трябва да стане майка, честно казано вече ми се струва остаряла и донякъде дори напрягаща. 
Писателката Меган Фой, казва с едно свое интервю, че отпускът по майчинство е нещо като творчески отпуск и позволява на майките да насочат вниманието си в посока, която не е свързана с работата им. Това изказване сериозно разгневява някои майки, които недоволстват от това, че Фой нарича отпуска по майчинство един вид "почивка" и по този начин омаловажава това, което майките на новородени правят. Всъщност тези майки са ядосани по-скоро за това, че жените, които са решили да нямат деца могат да бъдат независими и да имат изградена кариера и са далеч от културните норми, изградени преди хилядолетия. 
Леден телефон за гризане- Софи жирафчето-www.Reia.bg
Никой разбира се, на може да твърди, че майчинството е равно на почивка, дори и Фой. Отпускът по майчинство всъщност е изтощителен, изморителен, това е маратон по обучение, грижа за един нов живот. И в крайна сметка това не е ли точно каквото Фой казва, че е, а именно изместване на фокуса от работата. 
Не е ли по-важно всъщност решението да станете родители, това, че ще има някой, който да контролира всичко около вас?Да това е решение, което трябва да бъде обмислено, това е трудно, но все пак е избор. Да, това е избор на всеки един човек. 
Що се отнася до мен, след моята операция си взех три дни отпуск, за да мога да се възстановя. Това, което обаче, ме изненада най-много е, че различни хора от моето обкръжение започнаха да ме питат какво ще правя като (ако) си променя мнението. Това е доказателство, че ние все още живеем в един патриархален свят, в който най-голямото постижение за една жена е да стане майка и ако не е станала, това трябва да бъде нейното най-съкровено желание. 
Независимо от времето, в което живеем, независимо от стереотипите, които си изграждаме, смятам, че е много важно да уважаваме мнението на другите. Под уважение не се разбира подкрепа и насърчаване, а просто приемане на чуждата гледна точка, защото всеки гледа на света от своя ъгъл и е нормално да съществуват безброй мнения по един въпрос." 

А вие какво мислите по въпроса? Трябва да бъде уважена подобна позиция или по-скоро трябва да бъде порицана? 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg

Източник:www.huffingtonpost.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"