Защо децата могат да носят само името на баща си, но не и на майка си?


Проява на вид сексизъм ли е това, че е прието след раждането на дете то да приема името на баща си, както първото, така и второто? Според различни проучвания повече от 90% от децата носят за бащино име първото име на баща си и за фамилно, фамилното име на баща си. Процентите, които остават до сто са заети от т.нар. незаконни деца (въпреки че смятам терминологията за остаряла, като се има предвид, че незаконен човек не съществува), които вземат имената на майка си. 
И все пак е много странно, че уж сме модерна и далновидна нация и сме далеч от арабските разбирания за жената, то въпросната жена има доста наложени ограничения, които доказват до известна степен сексизма. За съжаление истината се крие в нашите културни норми и някои традиции, които ние инстинктивно увековечаваме. 
Ръчно Изработени Кукли Rubens Barn- www.Reia.bg
Иска ми се жената да има право да избира и ако тя иска нейните деца да носят името и фамилията й, то това да може да се случи. Голяма част от хората смятат, че това е глупаво и биха се опитали да разубедят всеки, който има такива амбиции. И независимо, че постоянно се говори за женската еманципация, жените взимат фамилията на съпрузите си след като встъпят в брак с тях. Съвсем малко част остават със своите имена или пък добавят името на мъжа си с тире. 
Всичко това е доказателство за една голяма проблематична тенденция, която обхваща сектора на личните взаимоотношения. В Австралия например, законът не поставя жената в позицията на собственост на мъжа, за разлика от много други части на света. В повечето общества архаичната идея за патриархат си проправя път във всички социални слоеве и подсказва, че трябва да се живее като в добрите стари дни, в които самоличността на жената има по-малка стойност от тази на мъжа. Съответно всички ние сме прикрепени към тази епоха, където стереотипа за жена е тяло без идентичност. 
По същественото притеснение е, че жените биват подчинявани и смятам, че те трябва да се борят срещу това, защото този привидно малък въпрос е всъщност нещо много съществено. 
Ако някои жени искат детето им да носи тяхната фамилия това не трябва да е странно за никого. по-скоро трябва да е странно, че съвсем малък процент от бебетата взимат майчините си имена. Това е поредното доказателство, че нашето уж модерно и просветено общество все още не разполага с тази култура, която обхваща идеята за "свободен избор" в рамките на собственото си домакинство и живот. Като се замислим можем да установим, че вземането на решение става много лесно или с други думи казано, щом единият от партньорите е жена, то тя трябва да е щастлива от това да се откаже от собствената си идентичност. Представяте ли си от утре всичко това да се преобърне и мъжете да вземат фамилията на жена си. "Моето име е моята идентичност, това съм аз". Това е всичко, което жените ще чуват. 
Образователен Часовник Gro Clock- www.grobag.bg
Ако бъдем реалисти ще разберем, че всъщност жената е тази, която възпитава и отглежда детето през по-голямата част от времето, тя го прави човек и освен това работи и често изкарва повече пари от съпруга си. Редица анализи установяват, че майките прекарват много повече време с децата си, отколкото бащите. 
Българското законодателство налага детето да приеме за второ име първото име на баща си, а за фамилия да приеме фамилията на баща си. Майката няма абсолютно никаква роля при определянето на второто и третото име на детето. Може би е добре законодателството да се замисли по въпроса и да се даде право на избор. В Германия детето може да носи или фамилията на майката или на бащата, а пък в САЩ може да се използва моминската фамилия на майката като второ име. Великобритания са най-свободни в това отношение, защото там детето може да носи както фамилията на майка си или на баща си, така и трета различна фамилия. 
www.todiscoverrussia.com
Разбира се не твърдя, че всички деца трябва да носят фамилиите на майките си, но трябва да има опция, в която да се проведе дискусия в семейството и да се стигне до свободно решение. Името на бащата трябва да е толкова валидна опция, колкото и името на майката. 
Идеята ми всъщност не е да омаловажа ролята на бащата в семейството, просто ми се иска обществото да бъде едно цяло и да няма разделения и остарели архаични норми. Просто е хубаво да бъдат уважавани всички лични предпочитания. Да не говорим, че името на бащата може да бъде много дълго и повярвайте ми понякога може да създаде на човек големи проблеми, затова е хубаво да има опция, с в която да се избере по-удобното име. Добра идея е също да може да се съставя нова фамилия, която да е съвкупност от имената на двамата родители и да символизира новото начало. В Испания например, фамилията на детето е последователност от първата фамилия на бащата и първата на майката.
Противниците на всички тези идея се обявяват в опозиция, защото смятат, че по този начин за заличава потеклото и настава една бъркотия. Най-често срещаният аргумент против свободния избор на имена на детето е традицията. Но хора, успокойте се, избора на фамилия не рискува разпада на основите на обществото. Като се има предвид епохата на интернет, в която живеем, родословното дърво на нито един човек не може да бъде заличено. Да не говорим, че ДНК-то ни винаги ще може да ни каже кои сме. 
www.englishexercises.org




Happy mama


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"