Здравословни рецепти за деца


Както не веднъж сме казвали от ястията на мама по-вкусно няма! Малките деца имат нужда да се хранят наистина здравословно и всеки родител трябва добре да знае какво се съдържа в храните, които неговото дете яде. За това е най-добре да приготвяте храната на мъниците сами, стига разбира се, да имате нужното време. Ето няколко лесни и практични рецепти, от които вашето детенце ще остане много доволно. 

1. Супа от леща
Необходими продукти: 1 ч.ч. леща без люспи, 1 глава лук, 1 ч.л. настърган морков, 2 ч.л. настъргани домати, 1 л зеленчуков бульон, 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист, щипка джоджен- пресен или сух, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, олио, черен пипер и сол на вкус. 
Начин на приготвяне: Лещата се почиства и се измива добре, след което се слага в дълбок съд да заври заедно с водата и зеленчуковия бульон. След това се добавят лукът, настърганият морков, чесънът и олиото. Слага се сол на вкус и се оставя лещата да омекне за 10-15 мин. Накрая се слагат доматът и подправките и се оставя ястието да ври още 10 мин. 
kaksepravi.org
Бонус: Ако точно в този момент вашето дете не иска да се храни не се притеснявайте то ще е гладно след един час. И ако се безпокоите, че супата вече ще е изстинала недейте! Можете да използвате Затоплящата чиния с пълнеща се подложка на Софи Жирафчето, благодарение на която ястието ще остане топло. Освен това в нея има няколко отделения за различни храни. Разгледайте всички артикули за хранене на Софи тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-hranene/pribori-i-sdove-za-hranene.html 



2. Каша от коприва
Необходими продукти: 1 връзка коприва, 1 връзка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 250 мл мляко, 50 г масло, 2 яйца, 1-2 супени лъжици брашно, сол на вкус и сирене за гарниране. 
Начин на приготвяне: Първо се накисва копривата във вода, след като е почистена добре. Изчаква се 10 минути и се измива. Бланшира се за няколко секунди и се изхвърля водата. Слага се нова вода и се оставя копривата да се вари около 5 мин. След това се нарязва копривата на малки парченца или се пасира. Запържва се маслото в тиган и се добавя чесъна и лука нарязани на много дребно. Добавя се копривата, след това брашното и се бърка докато се разтвори мазнината. Залива се с млякото, посолява се и се разбърква. Оставя се да се вари около 10-15 мин. и след това се разбъркват яйцата и се изливат в супата като не се спира бъркането. Супата се сервира с поръсено сирене. 
vkusnoikrasivo.com

3. Оризова салата
Необходими продукти: 2 к.ч. бял ориз, 1 к.ч. сварен грах, 1 с.л. ситно нарязана чушка, 1 с.л. сварено пилешко или пуешко месо, 1/2 глава лук, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, 2-3 ч.л. лимонов сок, 3 ч.л. олио  или зехтин, 1 ч.л. мащерка, сол и черен пипер на вкус. 
Начин на приготвяне:В дълбок съд се поставят сварените ориз, месо, чушка и грах. Отделно лукът се нарязва на ситно и се прибавя към останалите продукти в купата. Всичко се разбърква и овкусява с лимоновия сок, зехтин и подправки. 
marios-ruse.com

4. Крем супа от моркови с карфиол и кашкавал
Необходими продукти:1 - 2 моркова, 1 / 2 глава цветно зеле /карфиол/, 2 ск. чесън, 1 чушка, 200 мл. прясно мляко, 100 гр. кашкавал, 50 гр. масло, подправки на вкус.
Начин на приготвяне: Почиствате и измивате зеленчуците, след което се заливат с вода колкото да ги покрие и се оставят да се варят. След като заврат се добавят маслото, подправките и солта. Варят се около 20-30 мин. Заливат се с прясното мляко и с още вода ако е необходимо. Отново се оставят да заврат и се свалят от огъня. Супата се пасира го постигане на гладка консистенция. Сервира се с настърган пармезан и струйка зехтин.


vkusnoikrasivo.com
Бонус: Искате ли вашето дете да може да се храни навсякъде и да не ви се налага да се прибирате у дома всеки път щом дойде момент за ядене? Английската компания Gro намери решение на този проблем като създаде Сбруя за стол или с други думи предпазна бебешка седалка за стол. Благодарение на нея ще можете да храните своето мъниче навсякъде. Научете повече за сбруята тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-hranene/stolcheta-za-hranene/chair-harness-predpazna-bebeshka-sedalka-ot-tekstil-tip-kenguru-jazz-stripe-grobag.html




Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"