9 важни причини да ограничите достъпа до новите технологии на детето си


Съвременните електронни устройства правят живота ни много по-лесен. Те ни позволяват винаги да поддържаме връзка с най-близките си и да споделяме снимки и впечатления от всяка точка на Земята. Те ни дават възможност да се развиваме и да научаваме по нещо ново всеки ден, но за съжаление използването на тези устройства не винаги е рационално решение. Това важни с особена сила за малките деца, които в днешно време има неограничен достъп до всякакви устройства от най-ранна детска възраст. 
Въз основа на изследване, проведено то Фондация Кайзер са разграничени 9 причини, поради които децата не трябва да използват модерните технологии толкова често. 

1. Междуличностните отношения започват да се формират в най-ранна детска възраст
До двегодишната си възраст мозъкът на бебето утроява своя размер. Гласът и допирът на родителите както и игрите, които играят с детето могат да спомогнат за изграждане на пътищата в мозъка и същевременно да направят емоционалното отношение с други хора по-лесно. Но има деца, които прекарват прекалено много време с таблет в ръка и при тях нещата се случват по малко по-различен начин. Пътищата на техните неврони също се променят, но по начин, който влияе негативно на концепцията за лични взаимоотношения, а именно детето трудно се социализира, а по-скоро се затваря и сякаш си е самодостатъчно, което не винаги е добре, 
www.buybesttablets2015.com

2. Ефектът на пристрастяването
Според д-р Гари Смол, професор по психиатрия,  едно от най-прекрасните неща на технологиите е, че с тях винаги има нещо ново, което можете да направите. Поради тази причина е много трудно хората да се откажат от телефона и таблета. Децата вече могат да получат каквото искат само с едно щракване на бутона, ето защо те се пристрастяват по-лесно и бързо от възрастните, но пък за разлика от тях не могат да се въздържат и стават прекалено зависими, особено ако използват някаква джаджа по-дълго време. Помогнете на вашето дете да се пристрасти към образованието още след като навърши 2 години като му осигурите Образователния часовник Gro Clock, с който детето бързо ще се научи да се ориентира във времето. Научете повече тук: http://www.grobag.bg/collections/custom-collection/products/gro-clock 

3. Ненужна причина за избухвания
Ако някое дете е пристрастено към своя таблет, то може да изпадне в жестока криза ако се опитате да му го вземете, независимо от възрастта. Но в същото време не е добре да се опитвате да успокоите детето си като му давате телефона си например, защото това е само временно решение. Ако използвате този метод, то децата могат да разработят свои вътрешни механизми за саморегулация, затова е най-добре да успокоите детето като го заведете на разходка, поговорите спокойно с него, прочетете му някоя приказка или просто отидете на почивка за уикенда. Ако детето ви не обича да се вози много значи трябва да се постараете да направите това возене наистина приятно. Затова ви предлагаме Софи жирафчето сет "Възглавница за пътуване и ванилена гризалка". По този начин ще осигурите комфорт и забавление на детето си. Разгледайте тук:  http://www.sophiegiraffe.bg/avtentichnata-sofi-bg/sofi-zhirafcheto-set-vzglavnica-za-ptuvane-i-vanilena-grizalka-bg.html 

4. По-добър сън
За никого не е тайна, че стоенето пред екрана на телефона, таблета или компютъра има преди лягане има отрицателно въздействие върху съня и съответно на тонуса ви на следващия ден. Нервната система на хората задължително трябва да си почива определено време, а на децата в най-ранна детска възраст още повече. Въпреки това много родители пренебрегват това и разрешават на най-малките вместо да си почиват да се занимават с по-забавни дейности като това да играят игри на телефона. 
www.mirror.co.uk

5. Без таблет, интересът към учене се увеличава
Много родители за забелязали, че един смартфон може да е много вреден за учението на детето, тъй като намалява способността му да се съсредоточи върху едно нещо за по-дълго време. Според специалисти мобилните устройства могат да заменят практически дейности, важни за развитието на сензомоторните и визуално-моторните умения, които са важни за изучаването и прилагането на математиката и другите точни науки. Онлайн и видеоигрите също могат да ограничат креативността и въображението на децата. Ако се притеснявате за това, че на детето ви му е скучно, недейте, защото след като е така, значи то има добра причина да използва въображението си. Вместо да му давате таблет по-добре му дайте лист хартия и моливи, за да изрази себе си. За да ви помогне в това предлагаме на вашето внимание несесерите, които Reia.bg има за най-малките. Можете да ги разгледате и да избере най-подходящият за вашето дете тук: http://www.reia.bg/uchenicheski-posobiya/neseseri.html 

6. Без таблет детето става по-общително
Социалните умения, които детето изгражда са наложителни за цялостното му развитие. Ако то е нерво когато общува с хора, това може да му попречи да бъде най-доброто, което може да бъде. За съжаление когато ние общуваме онлайн не можем да доловим интонацията и тона, нито може да видим езика на тялото и изражението на лицето. Не можем точно да усетим и промените в настроението на събеседника ни, а всъщност всички тези умения са в основата на нормалните лични взаимоотношения. Според д-р Кейт Робъртс. училищен психолог в Бостън, технологиите улесняват комуникацията помежду ни, но само когато това е уместно, но когато има неограничен достъп до този тип комуникация започва да се забравя за реалната жива комуникация. Едно дете се нуждае първо от взаимодействие със своето семейство, както и с други деца. По този начин то се научава на съпричастност и разбиране. Само времето, прекарано лице в лице може да накара едно дете да се чувства спокойно, дори когато около него хората за възрастни. 
www.10rate.com

7. Физическите дейности...
Основно правило е, че в повечето случаи хората са "стационарни" докато използват своя таблет или компютър. Движението е наистина важно за децата, а когато те са на компютъра се случва да не се движат по няколко часа. Излишно е да споменаваме, че тази липса на физическа активност е предпоставка за увеличаване на теглото. Според проучвания децата, които са лишавани от мобилни устройства много по-рядко страдат от затлъстяване. 
www.raisingboysandgirls.com

8. Добротата у детето
Колкото по-дълго вашето дете стои далеч от компютъра или таблета, толкова по-късно ще се запознае с образите на насилие, които интернет пропагандира. Не е тайна за никого, че по-голямата част от видеоигрите са базирани на боеве и битки. Прекомерната употреба на технологиите може да подтикне детето към насилие. Всичкото насилие, което малките виждат в тези игри може да ги накара да повярват, че това е съвсем нормален за справяне със определени ситуации и проблеми. 
www.today.com

9. Няма нищо по-важно от спокойствието на детето
Огромното количество информация, което генерират новите технологии може да накарат всеки да се чувства неспокоен, особено децата, които също се притесняват за различни неща. В интернет има сериозен кибертормоз, който влияе негативно върху спокойствието на детето. Всички знаем, че е много по-лесно да напишем нещо на някого, отколкото да му го кажем в лицето, което означава, че вредните ситуации, които причиняват стрес на децата се повишава в резултат от модерните техники. 
www.stz7.com

Източник:www.littlethings.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"