Висока температура при бебета и деца

Корийн Лангил, RN, BScN, Мениджър, Грижа за здравето и Предпазване от наранявания в Детска Болница в Източен Онтарио Children's Hospital of Eastern Ontario

Температурата на бебето и детето често много притеснява родителите. Но тя не е опасна, просто е знак, че бебето и детето се бори с инфекция, обикновено вирус.Често се вдига температура след ваксиниране. Не се стряскайте от числата на термометъра. Начина, по който изглежда детето ви, как се чувства и поведението му са важни.  Когато температурата е висока, децата ще се чувстват зле и ще изглеждат уморени, но трябва да се подобрят след като почне да се лекува треската. 
Родителите често имат доста добра представа дали детето им е с висока температура или не, просто чрез докосване. За да проверите, температурата на детето си, ползвайте орален или ректален термометър.Tемпература от 38 ° С или по-висока означава, детето ви има висока температура. Бебета и много малките деца не могат да държат термометър под езика, така че ще се нуждаят от температура, измерена от ректума. Термометрите за уши или ленти за чело не са точни. 
Децата понякога получават фебрилни гърчове, когато имат висока температура. Пристъпите с висока температура могат да бъдат страшни, но не причиняват никаква вреда. Повечето продължават няколко минути и спират от само себе си. Те се случват на всяко 1 от 20 деца с висока температура, така че са доста често срещани. 
www.reia.bg

Грижи за детето у дома
 Децата имат нужда от повече течности, когато имат висока температура, така че трябва да се дават допълнително течности начесто. Облечете детето леко, по-точно само един слой облекло. Детето не трябва да бъде завито в одеяло, дори и да трепери. 

Лекарства за температура
Не трябва да се лекува треската на детето, но лекарствата за температура ще намалят треската и вашето дете ще се чувства по-комфортно.  Не забравяйте, че температурата не може да изчезне напълно от лекарства за температура. Вие ще трябва да повторите лекарството, когато е необходимо, за да се уверете, че вашето дете е по-добре и приема достатъчно количество течности.Концентрацията на различните видове лекарства за температура е различна. Проверeте концентрацията на шишенцето и прочетете внимателно указанията на опаковката. Използвайте теглото на детето си (не възрастта) да се определите правилната доза.
www.reia.bg

Кога да посетите лекар
 Повечето деца не трябва да бъдат преглеждани от лекар заради температура. Заведете вашето дете на личния си лекар или педиатър, ако:

  •  Има треска в продължение на повече от 4 дни;  
  • не се подобрява след 1 седмица; 
  • има болка в ушите. 

Трябва да заведете детето си в спешен лекарски кабинет в следните случаи: 

  • Ако детето е по-малко от 3 месечна възраст и има треска;
  • Детето е много раздразнително и сънливо и не се подобрява след лекарствата за температура;
  • Има проблемно дишане; 
  • Дехидратирано е, т.е. има суха уста, не е пишкало от повече от 8 часа;
  • Има главоболие или възпален врат, които не минават след приемане на лекарства за температура.

www.reia.bg
Източник:http://www.parentinginottawa.ca
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment